Стефан Стефанов Стефан Стефанов Служител

Възстановен на работа - осигуровки, отпускиЗдравейте!

В края на м.Януари 2008г.бях незаконно уволнен, а на 04.08.210г. с влязло в сила Решение на съда бях възстановен на предишната работа. След няколко напомняния Работодателят внесъл осигуровките ми, но изчислени не върху последното трудово брутно възнаграждение от месеца предхождащ незаконното уволнение, сиреч, м.Декември,което е 427лв, а за м. Ноември, което е 282лв?! Законно ли е действието на Работодателят?

Другият ми въпрос е за отпуските за 2008г.,2009г. до 4-и Август 2010г. дали ми се полагат защото не ми ги дават, нито желаят да ми ги изплатят?

Благодаря предварително!
С почит: Стефан СтефановОтговори

 • Здравейте,

  Относно осигурителните ви вноски, те са за сметка на работодателя и се дължат върху последното ви брутно възнаграждение, ако не сте били осигурявани през периода на незаконното ви отстраняване от работа или, ако сте се осигурявали през този период, те се дължат върху разликата между последното ви брутно възнаграждение и осигурителния ви доход за периода, ако този доход е по-малък. /Чл. 9, ал. 3, т. 2 от Кодекса за социално осигуряване (КСО)/
  Относно правото ви на платен годишен отпуск за периода на незаконното ви отстраняване от работа в практиката на Върховния касационен съд е възприето, че за времето на незаконно уволнение на възстановения работник или служител не му се полага платен годишен отпуск, тъй като предназначението на платения годишен отпуск е за почивка и възстановяване на изразходваната в трудовия процес работна сила от работника или служителя.
  Важно е да знаете също, че периодът от незаконното ви уволнение до възстановяването ви на работа се признава за трудов стаж./ чл.354 ал.1 от КТ/ и освен това имате право на обезщетение от работодателя в размер на брутното ви трудово възнаграждение за времето, през което сте останали без работа поради това уволнение, но за не повече от 6 месеца. А ако сте работили на по-нископлатена работа през този период имате право на разликата в заплатите./чл.225 ал.1 и 2 от КТ/

  Поздрави,
  Васил Байнашев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->