Невена Василева Невена Василева Потребител

Прекратяване без спазване срока на предизвестие от страна на работникаЗдравейте,

Прекратена съм, съгласно чл. 326, ал. 1 по взаимно съгласие, като за неспазения срок на предизвестие, който е почти 2 месеца, дължа обезщетение. Имам неизползван отпуск, както и частична заплата за получаване, след приспадане на всичко мисля, че дължа още пари на работодателя. Трябва ли да бъда уведомена за съответно дължимата сума и как, или работодателят може да мине директно по съдебен ред да си изисква дължимото?

Нямам даден фиш за последна заплата, нямам разписана ведомост освен заповедта и получените документи при напускане, нито документи за удръжки за изплатени отпуски или нещо друго. Работодателя е в състояние да ме даде на частен съдебен съдия изпълнител без да ме уведоми, има ли това право и как мога да се защитя?

Не отказвам да платя, ако знам дали трябва и колко ще внеса доброволно парите.

Благодаря!Отговори

 • Здравейте,
  Право на работодателя е да си иска дължимото и без да ви изпрати покана за дължимите от вас суми, а да ползва услугите на Частен съдия изпълнител.
  Преди това обаче се обръща с искова молба до съда.

  Ако се притеснявате и искате да имате основателно оправдателен документ, че сте имали желание да погасите задълженията си към работодателя може да му изпратите нотариална покана с запитване каква е сумата на обезщетението, което дължите и по коя банкова сметка да я преведете.
  Желателно е да посочите и срок, в който очаквате да получите отговор. Например 7 или 14 дневен.


  Поздрави.
  Адриана Ноева
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->