Ваня Колева Ваня Колева Потребител

Назначаване в момент на болничен преди ражданеЗдравейте!

От 2007г. работя на постоянен трудов договор. Не съм ползвала никакви платени годишни отпуски. Сега съм в болничен 45 дена преди раждане, а работодателят на фирмата ми съобщи, че няма да ми плаща здравната осигуровка и иска аз да му давам парите за нея. Мисля да искам да ми бъде прекратен договора и да бъда назначена в друга фирма, където да ми продължи майчинството.

В кой момент може да ми бъде прекратен договора и как става продължението на болничния в другата фирма и за колко време е длъжен работодателят да ми изплати платения годишен отпуск?

Благодаря Ви!Отговори

 • Здравейте,

  Най-удобния начин и за двете страни е да напуснете по взаимно съгласие по чл.325 ал.1 т.1 Кодекса на труда.

  Иначе вие сте под закрила от уволнение по чл. 333 от КТ и работодателя трябва да иска разрешение от Инспекция по труда за вашето прекратяване.

  За да нямате спиране на обезщетението за болничен е добре да нямате дни с прекъсване от едната в другата фирма. Ако в първата ви освободят считано от ............. дата, във втората фирма е добре да сте назначена от същата тази дата.
  Имате 3 дневен срок да подадете в НОИ декларация №12 за промяна на обстоятелствата, с копия от заповедта за прекратяване и трудовия договор за назначаване. Три дневния срок тече от датата на прекратяването.

  Платеният отпуск може при уважителни причини по писмено искане на служителя и със съгласието на работодателя да може да отложи годишния си отпуск в размер не повече от 10 работни дни за следващата календарна година /чл. 176 ал.4 от КТ/.

  Когато платеният годишен отпуск или част от него не е ползван до изтичане на две години от края на годината, за която се полага, независимо от причините за това, правото на ползването му се погасява по давност.

  Когато платеният годишен отпуск е отложен при условията и по реда на чл. 176, ал. 4, правото на работника или служителя на ползването му се погасява по давност след изтичане на две години от края на годината, в която е отпаднала причината за неползването му /чл.176а ал.1 и 2 от КТ/.

  Поздрави,
  Адриана Ноева
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->