Kрасимир Ганев Kрасимир Ганев Потребител

Възстановяване на ДДСЗдравейте,

Предстои ми да работя със собствения си камион в европейският съюз. По този повод искам да Ви попитам как ще си тегля ДДС-то от горивото. Разбрах, че с това се занимават отделни фирми и по точно искам да Ви попитам с коя фирма е най добре да се свържа, тъй като знаете, че има некоректни или по-точно фирми, които го възстановяват на по голям период което не ме устройва.

Предварително Ви благодаря!Отговори

 • Здравейте,

  Не бих била отговорна да Ви посоча към коя фирма да се обърнете,а бих Ви насочила към използването на карта за гориво и дали ще имате право на въстановяване.Правото на възстановяване е налице, когато данъчно задълженото лице извършва облагаеми доставки, които са с право на приспадане на данъчен кредит, както в държавата-членка по установяването, така и съгласно законодателството на България – важно е да се знае какво се превозва от България към ЕС, дали е стока или услуга.

  Полезно е да знаете, че сумите по възстановяване в тримесечно заявление не може да бъде по малко от 400 евро за държава. Ако сумата е по-малка, трябва да подадете заявление за период календарна година, но сумата не трябва да е по-малка от 50 евро за държава.

  Счетоводните разходи във връзка с горивото, ще се признават за данъчни цели, когато са доказани с първични счетоводни документи. Такива могат да са фактури за закупените количествата гориво; пътни листове за изминатите километри; транспортна схема, по която се превозват работниците и други документи, които могат да послужат за доказване на разходите за гориво.

  Трябва да се има предвид, че за разходите, свързани с горивото, може да се ползва данъчен кредит само ако превозното средство е предназначено за транспортни услуги и това е основната дейност на фирмата, към която работите.
  За справка с нормативната уредба : чл.70, ал.2, т.5, както и Наредба Н-9 за въстановяване на данък от ЕС.
 • Здравейте,благодаря на Г-жа Рада Колева за изчерпателният отговор но мисля,че има малко недоразумение,аз Ви писах,че камионът който ще закупя,ще работя с него на територията на европейският съюз и няма да превозвам стоки от България а ще работя там и искам да си тегля ДДС-то от горивото както го правят много други,ако може отговорете ми още един път.

  Поздрави
 • Здравейте,

  Дейностите, който ще извършвате в ЕС с камиона,трябва да са пряко свързани с Вашата независима икономическа дейност, за да можете да си върнете данъка от разходите за гориво.

  За най-точен и изчерпателен отговор във връзка с възстановяването на ДДС и процедурите, които трябва да се извършат - понеже са много, Ви изпращам ръководство за работа с електронната услуга „Искания за възстановяване на ДДС
  на търговци, установени в страната, към другите държави-членки на
  Европейския съюз” от сайта на НАП.
  https://inetdec.nra.bg/docs/usermanual_VatRefundBG.pdf

  поздрави,
  Рада Колева
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->