Фейме Рамадан Фейме Рамадан оперативен счетоводител

Софтуер за ДМАЗдравейте,

Аз съм студентка и уча магистратура. Понеже ми предстои защита на дипломната работа искам да се консултирам по един въпрос:

Какви видове софтуер се използват за отчитане на ДМА? Това е въпроса, на който трябва да отговоря. Дали според вас тук става въпрос за софтуер - счетоводна програма или има специални програми за отчитане на ДМА?

Моля отговорете ми!
Благодаря!Отговори

 • Здравейте,

  В практиката се срещат различни видове решения за отчитането на ДМА. Един вариант е това да става чрез интегриран модул в счетоводния софтуер, като в зависимост от програмния продукт е възможно информацията за активите (например амортизационни отчисления) да бъде автоматично генерирана според зададени предварително параметри. По този начин значително се оптимизира процеса на отчитане, тъй като не се налага ръчно изчисляване и многократно въвеждане на едни и същи данни в различни модули.

  Друга опция е самите счетоводни данни и данните за дълготрайните активи да са част от по-всеобхватна информационна система за управление на бизнес процесите на едно дружество – така наречените ERP-системи.

  Разбира се съществува и възможността ДМА да се отчитат в отделен независим от счетоводния софтуер модул, като в този случай е удачно да бъде предвиден начин за трансфер на информация между двете програми за по-
  голямо удобство и ефективност.

  Поздрави,
  Виктор Баталов
 • Благодаря Ви!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->