Даниела Мушева Даниела Мушева счетоводител

Обезщетение за безработица на управителЗдравейте!

Управител (и собственик) на ЕООД се осигурява по ДУК повече от година. Очертава се липса на работа за дружеството през зимата. Мисля, че управителя има право на обезщетение за безработица, след като се осигурява за този риск. Обаче не разбирам по какъв път да мине, за да получи обезщетението. Първо ДУК не се прекратява в НАП, второ не знам дали може да се регистрира в Бюрото по труда - за там искат Заповед за освобождаване и трудова книжка. И трето попитах в НОИ как управителя може да ползва правата си от внасяните осигуровки за фонд Безработица - отговорът беше, че фирмата трябва да има вписан нов управител в Търговския регистър. Фирмата просто ще спре да работи временно, няма нужда от нов управител.

Как управител, който е и собственик на ЕООД и няма намерение да си назначава нов управител на дружеството може да получи обезщетение за безработица, след акто се е осигурявал 15 месеца като управител по ДУК?Отговори

  • Здравейте,

    От НОИ са Ви ориентирали правилно. Ако лицето не бъде отписан от търговския регистър като управител на дружеството, то той няма основание да се регистрира в Агенция по заетостта и да получава обезщетение за безработица.

    Поздрави,
    Димитър Пашов
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->