Ани Зашева Ани Зашева Потребител

Стаж и отпуск при втори трудов договор на 4 часаЗдравейте,

Работя като учител в гимназия по постоянен трудов договор на 8 часа. Очаква се да бъда назначена като секретар на втори договор на 4 часа в гимназията.

1. Ще ми бъде ли признат целия трудов стаж като работя в училището от 1992 година и имам стаж като администратор 20 години и 3 години като учител?

2. Как ще използвам платената си отпуска като учител по време на това очакващо се назначение по втори трудов договор на 4 часов работен ден?Отговори

 • Здравейте,

  1.За придобит трудов стаж и професионален опит на работниците се заплаща допълнително месечно възнаграждение в процент върху основната работна заплата, определена с индивидуалния трудов договор.

  За придобит трудов стаж и професионален опит се зачита стажът, признат по реда на Кодекса на труда за времето, през което работникът или служителят е работил и продължава да работи в предприятието, в т.ч. на различни работни места и длъжности.
  При определяне размера на допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит работодателят отчита и:
  1. трудовия стаж на работника или служителя, придобит в друго предприятие по смисъла на § 1, т. 2 от допълнителните разпоредби на Кодекса на труда на същата, сходна или със същия характер работа, длъжност или професия.

  /чл.12 ал.1,2 и 3-та от Наредбата за структурата и организацията на работната заплата/

  2.Отпуската би следвало да се ползва едновременно и по двата трудови договора.
  Когато се определят графиците за отпуската за следващата календарна година, те се изготвят така, че да се даде възможност на всички работници и служители да ползват платения си годишен отпуск до края на календарната година, за която се полага. /чл.173 ал.1 от КТ/. Тогава е момента да предложите отпуска си и по двата договора да съвпада.

  Поздрави!
  Адриана Ноева

 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->