Martin Marinov Martin Marinov Вътрешен одитор

Съставители на финансови отчетиЗдравейте,

Съгласно чл. 35 от ЗС, съставители на финансови отчети са лица, които изпълняват определени критерии, като един от тях е да си раборил като вътрешен одитор за период от 4 години. Въпроса ми е следния:

Имам стаж като вътрешен одитор над 4 години, но преглеждайки договора си установих, че съм бил назначен по код 3359 3008 - Организатор, Вътрешен контрол (Съгл. Националния класификатор за професиите и длъжностите), вместо с код 2411 6010 - Вътрешен одитор. При така създалия се казус имам ли право да съставям и подписвам ГФО?

Предварително благодаря!
МартинОтговори

  • Здравейте!

    Съгласно Закона за счетоводството е необходимо лицето-съставител на финансовите отчети трябва да отговаря на посочените в закона критерии и изисквания, като ясно е посочено, че необходимият професионалнален стаж трябва да бъде добит в областта на счетоводството, външния, вътрешния одит и финансовата инспекция, данъчните ревизии или като преподавател по счетоводство и контрол.
    Ако и Вашето образование отговаря на изискванията на закона, практически няма пречка да съставяте и подписвате финансови отчети, а и доколкото е известно няма данни за санкциониране на подобни отклонения от идеалния случай.

    Поздрави,
    Хубевина Илиева
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗС

-->