Боряна Иванова Боряна Иванова Потребител

Отказ за изплащане на отпуск при напускане по взаимно съгласиеЗдравейте!

Аз съм в отпуск по майчинство за отглеждане на дете от 1 до 2 години. Във фирмата, в която работех ми заявиха, че не мога да се върна на работа, затова ще започвам на друго място. Подадох молба за напускане по взаимно съгласие, но работодателят отказва да ми изплати отпуските.

Какво мога да направя и има ли право да ми отказва изплащане на отпуските?Отговори

 • Здравейте.
  Съгласно Кодекса на труда, вие имате право на обезщетение за неизползуван платен годишен отпуск. Чл. 224. (1) от КТ регламентира правото ви на такова: "При прекратяване на трудовото правоотношение работникът или служителят има право на парично обезщетение за неизползвания платен годишен отпуск за текущата календарна година пропорционално на времето, което се признава за трудов стаж, и за неизползвания отпуск, отложен по реда на чл. 176, правото за който не е погасено по давност.
  Вие сте била в отпуск по майчинство, което е регламентирано именно в чл.176, ал.4 от КТ. Имате всички основания да изисквате от работодателя си да ви заплати неизползвания отпуск, като чл.224 ал.2 определя как да стане това: "Обезщетението по предходната алинея се изчислява по реда на чл. 177 към деня на прекратяването на трудовото правоотношение".
  Ако все пак раБотодателят не изпълни задълженията си, можете да се обърнете към Инспекцията по труда и да си потърсите правата.
 • Здравейте!
  Благодаря за бързият отговор.Обърнах се към Инспекцията по труда,но те ми обясниха,че нямали правомощия тъй като трудовият договор вече е прекратен.Казаха да си търся правата в съда,делата били безплатни.Да, но за съжаление адвокатите не работят без хонорар.Какво да правя?
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->