Ивелина Иванова Ивелина Иванова счетоводител

Задължение за регистрация като администратор на лични данниЗдравейте, имам следия казус.

Фирмата е регистрирана през март тази година, но не сме подавали заявление за регистрация като администратор на лични данни. Имаме едно лице по трудов договор (съпругата на управителя) и едно лице по граждански договор (счетоводител). Незнам как да постъпя в следната ситуация:

1. Да подам заявление за регистрация, след като това е трябвало да го направя преди да започна да обработвам лични данни

2. Да подам молба за освобождаване от регистрация, тъй като имам само едно лице на трудов договор.

Моля да ми дадете съвет.Отговори

  • Здравейте,

    При първият вариант при които подадете заявление за регистрация след датата на започване на дейността, може да получите санкция за неспазване на срока за подаване на заявлението за регистрация като администратор на лични данни.
    При вариант с подаване на молба за освобождаване от регистрация, трябва да се гарантира, че не сте администратор на лични данни. Ако имате договорни отношения с доставчици и клиенти, чрез които се събират лични данни, то вие не може да се възползвате от правото на освобождаване от регистрация независимо, че отговаряте на изискването за освобождаване от такава регистрация отнасящо се до броя на персонала и боравенето с негови лични данни.

    Поздрави,
    Васил Байнашев
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->