Теодора Гайдарова Теодора Гайдарова Потребител

Командировъчни на съдружникЗдравейте,

Единият от сдръжницие в дружеството няма трудов договор с него, но се налага да пътува в чужбина във връзка с дейността на дружеството, за среща с основния доставчик на фирмата по повод договаряне на търговски условия. Изплащат ли се командировъчни - дневни в този случай? И ако да, разхода ползва ли се за данъчни цели?Отговори

  • Здравейте.
    В командиравка в страната и чужбина може да бъде изпратено от името на фирмата всяко лице, което е в трудови, служебни или ликвидационни правоотношения с нея. Съгласно дружествения акт и след като е вписан като съдружник в Търговския регистър, лицето може да извършва пътувания за сметка на фирмата. Можете да оформите Заповед за командировка на лицето, която да бъде отразена в счетоводните регистри и да се отчете за данъчни цели.
    На лицето се полагат дневни, пътни и нощувки съгласно таблици за определяне на размера им в Наредба за Командировките в чужбина. Дневните пари могат да бъдат до двойния им размер на посочените. За превишението се дължат социални осигуровки.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->