Деси Деси Счетоводител

Плащания от касаЗдравейте, колеги! Имам следния казус и бих желала да чуя Вашия съвет и коментар.

При счетоводното обслужване на фирма в сферата на търговията ми възникна следния казус.

Носят ми се много фактури за покупки над 300 на месец платени в брой на различни контрагенти при зареждане със стоки на магазин. Същия месец от касата са извършвани и други плащания като заплати, такси, вноска по разплащателни сметки. Въпросът ми е как да организирам правилно касовите документи,за да вървят по хронология на РКО. Имайте предвид, че понякога се случва да са пропуснали да ми донесат някоя фактура от преди месец или два. Моят вариант е да организирам плащанията на доставчиците чрез подотчетно лице, т.е. 401/422 като подотчетното лице е собственика на фирмата. Всеки авансов отчет да обхваща документи към определен контрагент с всичките му фактури за месеца. И разплащането на стане чрез 422/501. Но възниква въпроса с плащанията от каса и закона за ограничения на касовите разплащания. Дали няма да съм в нарушение, защото се явява плащане към 422 за голяма сума?Отговори

  • Здравейте,
    на първо място може да работите с две каси. Едната каса да е за разплащане на заплати, такси, теглене и внасяне от разплащателна сметка, а другата каса да бъде касата в самия магазин.
    Касата, която се води в магазина като приходи от продажби и разплащания към доставчици ще трябва да съответства на касовата кника в самия магазин. Това го имайте предвид и при евентуална проверта на този търговски обект. Иначе за разплащания с доставчици можете да използвате РКО, които да попълват в хронологичен ред, възможно е номерата всеки месец да започва от №1, за да е по-лесно.

    Поздрави,
    Доника Маринова
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗОПБ

-->