Diyana Chankova Diyana Chankova Потребител

Отлагане на ПГО по чл. 173, ал. 1 от КТЗдравейте,

Как трябва да се "случи" отлагането на отпуска по този член - със заповед на работодателя, или с индивидуални молби от работниците? Става дума за голям брой служители, като всеки отлага различен размер на ПГО за следващи години. Законосъобразно ли ще е ако се изготви заповед от работодателя, с която той отменя неизползвания отпуск от 2013 г. поради производствени причини при всички работници?Отговори

 • Здравейте,
  Имате няколко законови опции за отлагане на ползването на отпуск
  изброени в чл. 176 от КТ. А това са:

  1. Поради важни производствени причини работодателят може да отложи за следващата календарна година ползването на част от платения годишен отпуск в размер не повече от 10 работни дни.
  2. При уважителни причини по писмено искане на работника или служителя и със съгласието на работодателя ползването на част от платения годишен отпуск в размер не повече от 10 работни дни може да се отложи за следващата календарна година.
  3.Ползването на платения годишен отпуск може да се отложи и когато през календарната година, за която се отнася, работникът или служителят не е имал възможност да го ползва поради ползване на отпуск за временна неработоспособност, за бременност, раждане и осиновяване или за отглеждане на малко дете, както и поради ползване на друг законоустановен отпуск.

  Отлагането се извършва за следващата календарна година.

  Изборът как да отложите отпуските за следващата кал.година по начините които закона ви позволява си остава решение на работодателя.

  Поздрави!
  Адриана Ноева

 • Благодаря за отговора Ви. Заповедта може ли да бъде обща за всички 200 служители, или трябва за всеки индивидуално да се изготвя?
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->