ИВАЙЛО ФИЛИПОВ ИВАЙЛО ФИЛИПОВ Потребител

Осигуровки на собственик на две ЕООДЗдравейте,

Собственик на ЕООД съм и се осигурявам в него върху избран осигурителен доход. Не полагам личен труд в фирмата. Наскоро учредих още едно ЕООД, на което съм също 100% собственик на капитала. В новооткритото ЕООД съм подписал договор за търговско управление срещу възнаграждение, без да е конкретизирана сумата на това възнаграждение и кога то се изплаща.

1. Трябва ли допълнително да се осигурявам по новоучреденото ЕООД, в предвид на това, че вече се осигурявам, като сомоосигуряващо се лице в първата фирма.
2. Трябва ли да се обяви този договор в НАП и ако ДА по кой член се подава уведомлението?
3. Ако се дължат допълнителни осигуровки по подписаният договор за управление то кога те се дължат( ежемесечно, като се подава уведомление 1 към НАП или при получаване на хонорар).Отговори

 • Здравейте,

  В практиката има доста сходни случаи на вашия. Ще ви отговоря по поредността на зададените от вас въпроси:
  1. Не е необходимо да се осигурявате и в новото ЕООД, тъй като вече се осигурявате на същото основание. Съгласно текста на, от наредбата, чл. 1, ал. 2 от НООСЛБГРЧМЛ самоосигуряващите се лица, които извършват дейности на различни основания, внасят авансовите си вноски за едно от основанията по избор на лицето. При промяна на основанието или идентификационния код, по който се провежда осигуряването, се подава декларация по утвърден образец.

  2. В новооткритото ЕООД ,доколкото разбирам сте подписали споразумение по Договор за управление и контрол. Такъв договор се подписва по Търговския закон и за него уведомление към НАП не се подава, но от деня в който започвате трудова дейност /деня от вписването ви в търговския регистър/ сте длъжни да се осигурявате за всички социални рискове, тъй като този договор е приравнен по осигуряване на трудовите договори.

  3. Длъжни сте да начислявате, изплащате и подавате ежемесечно декларация 1 и 6 към НАП. /наредба № Н-8 ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО, СРОКОВЕТЕ, НАЧИНА И РЕДА ЗА ПОДАВАНЕ И СЪХРАНЕНИЕ НА ДАННИ ОТ РАБОТОДАТЕЛИТЕ, ОСИГУРИТЕЛИТЕ ЗА ОСИГУРЕНИТЕ ПРИ ТЯХ ЛИЦА, КАКТО И ОТ САМООСИГУРЯВАЩИТЕ СЕ ЛИЦА./

  Поздрави!
  Адриана Ноева
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДФЛ

-->