Веселина Драганова Веселина Драганова Потребител

Има ли начинПодадох документи за отпущане на наследствена пенсия от починалия ми съпруг. Независимо,че си е плащал осигуровките за 2006 и 2007 год., от ТП на НОИ Бургас отказаха да заверят осигурителната му книжка за този период, поради което не бе набран необходимият осигурителен стаж от 37г. 4 м. Отпуснаха ми 50,% от минималната пенсия по болест. При многократни посещения в НОИ, разбрах, че като собственик на ЕТ му е съставен акт за не внесени или погрешно внесени осигуровки, на лицата които е осигурявал за стар период и това е причината да не му се завери осигурителната книжка. Починалият ми съпруг над 20 години е осигурявал десетки работници в няколко фирми, но поради тежко заболяване преустанови дейността си.

Kое е основанието за отказа и има ли възможност да закупя наново осигурителен стаж (независимо че веднъж е платен), или каквито и да са други стъпки за отпущане на пенсия за осигурителен стаж?Отговори

 • Здравейте,

  Основанието за отказ би следвало от НОИ да сте го получили в писмен отговор.
  Има възможност за закупуване на осигурителен стаж по чл. 9а от КСО в следните случаи:
  – за времето на обучение за завършено висше или полувисше образование;

  -за времето на докторантурата, определо в нормативен акт за лицата, придобили образователна и научна степен "доктор";

  -до 5 години, недостигащ стаж за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по общия ред.

  Въпроса при вас, който стои е дали може да купите такъв стаж на починалия ви съпруг. Най -добре задайте писмено въпроса си за тази възможност към пенсионния отдел на НОИ.

  Поздрави!
  Адриана Ноева
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->