Десислава Самарджиева Десислава Самарджиева ,fpde;meui j,exo Потребител

Закъснение при подаване на Декларация 7Здравейте,

Може ли да получа разяснение относно декларация 7, която се попълва от безработни, които се самоосигуряват. Доколкото съм запозната тя е задължителна и трябва да бъде подадена в определен срок. Сестра ми изпусна срока за подаване на такава декларация, в различни форуми е чела, че има давност от 1 г. и след изтичането на годината не може да бъде глобена.

Една година мина от този срок, въпросът ми е дали е задължително да се подаде такава декларация и ще има ли глоба за закъснението. В това време здравните осигуровки се плащат редовно, но в НАП е с прекъснати здравни осигуровки, служителка на НАП е казала, че направените вноски се трупат на ЕГН-то на сестра ми и след подаване на декларация 7 ще ѝ се възстановят правата.Благодаря предварително за отговора!Отговори

  • Здравейте.
    Декларация образец 7 "Данни за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителни вноски на основание чл. 40, ал. 5, т. 1 от Закона за здравното осигуряване" съдържа данни за лицето, което доброволно ще внася здравни осигуровки, за да не му бъдат отнети здравноосигурителните права.

    Подайте Декларацията в териториалната НАП по местоживеене, за да може платените от вас здравни осигуровки да бъдат прехвърлени и да ви бъдат възстановени правата.
    Справка за нормативната уредба и Декларация образец 7 може да намерите в Закона за здравното осигуряване.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->