Симеон Иванов Симеон Иванов Потребител

Като срочен или като безсроченЗдравейте,

Като какъв ще се разглежда трудов договор със срок за изпитване, сключен на основание чл.68, ал.1, т.3 във връзка с чл. 70, ал. 1 от Кодекса на труда, като в договора се посочва, че срокът му на изпитване е 6 месеца? Като в него е посочено че е по заместване, до завръщане на титуляра. Като срочен, като безсрочен?

Мога ли да пусна предизвестие за напускане 30 дни, на основание чл.326 ал.1 от КТ? В договора е посочено че предизвестието е 30 дни, но не съм сигурен. Ако не може по чл.326 ал.1 от КТ, то по кой друг член става и колко дни ще е предизвестието?

Дадоха ми една молба за попълване, за напускане и в нея пише че могат да ме махнат по член 326 ,но не пише по коя ал. ... могат ли да си изберат по тази кадето е предизвестието 3 месеца ? Какво ще ме посаветвате мога ли да я напиша ,аз и да посоча конкретно чл. и ал. Питам това защото не знам като какъв се разглежда договора ... срочен ,безсрочен или нещо друго :)


Благодаря виОтговори

 • Здравейте,

  Основанието на вашия договор както сте го описали си е срочен, с елемент на изпитване.
  Срокът по трудовия договор за заместване се определя от продължителността на отсъствие на работника или служителя – титуляр на длъжността. Ето защо в този договор трябва изрично да се посочи името на титуляра на длъжността, както и че договорът за заместване се сключва до завръщане на титуляра. Договорът за заместване се прекратява без предизвестие на основание чл. 325, т. 5 от КТ, със завръщане на замествания работник или служител на работа./РАЗЯСНЕНИЕ НА МТСП ОТ 27.11.2013 Г. ВЪВ ВРЪЗКА СЪС СКЛЮЧВАНЕ НА ДОГОВОР ЗА ЗАМЕСТВАНЕ НА ЛИЦЕ/.
  Ако отбелязаният срок за предизвестие в договора ви е 30 дни, вие може да си подадете такова по 326 т.2 от КТ. В случай, че не е упоменат срок тогава предизвестието ви 3 месеца, но не повече от остатъка от срока на договора. А по чл. 326 ал.1 ще ви е основанието в заповедта за прекратяване.

  Поздрави!
  Адриана Ноева

 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->