radela ivanova radela ivanova Потребител

Работа на график и ползване на отпускаКак следва да бъде ползван отпуска при работа на график и 12 часови смени, при положение че нормалната продължителност на работния ден е 8 часа. Следва ли за 2 дни отпуск да се пуска молба за 3 дни предвид 12 часовата смяна?Отговори

 • Здравейте,

  В стандартният случай правото на платен отпуск по Кодекса на труда е 20 работни дни и пропорционално според изработеното /освен ако работника не отговаря на специфични критерии за допълнително полагащ му се отпуск/.
  Сменният режим на работа не е основание за допълнителен платен отпуск.
  /освен ако работите на ненормиран работен ден тогава ви си полагат допълнително 5 раб.дни отпуск/. Работодателя е длъжен да организира работният процес така, че въпреки сменния режим на работа да се спазват задължителните почивки заложени в Кодекса на труда:
  -минималната непрекъсната междудневна, която не може да бъде по малко от 12 часа,
  -седмична, която при петдневна работна седмица е в размер на два последователни дни, от които единият е по начало в неделя и се осигурява най-малко 48 часа непрекъсната седмична почивка./При сумирано изчисляване на работното време непрекъснатата седмична почивка е не по-малко от 36 часа./
  -или при положен извънреден труд в двата дни от седмичната почивка при подневно изчисляване на работното време работникът или служителят има право освен на увеличено заплащане на този труд и на непрекъсната почивка през следващата работна седмица в размер не по-малък от 24 часа.

  Компенсирането на така положения труд се извършва с допълнителна почивка, а не с повече дни платен отпуск /различно е за ненормиран режим на работа/.

  /за справка чл 141 ал.1, чл. 152 и чл.153 от Кодекса на труда./

  Поздрави!
  Адриана Ноева

 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->