Яница Жечева Яница Жечева Потребител

Допълнителни трудови възнагражденияЗдравейте,

Въпросът ми е относно допълнителните трудови възнаграждения (в случая става въпрос за ДТВ за научна степен "доктор" и за трудов стаж) по време на болничен. Влизат ли изобщо в брутото, въз основа на което работодателят и НОИ формират съответното възнаграждение/обезщетение по време на болничен? При мен се получава така, че първите 3 дни, платени от работодател, които би следвало да са 70 % от брутното ми възнаграждение са по-високо платени от следващите дни до края на болничния, които се изплащат на 80% от НОИ. Защо се получава така?Отговори

 • Здравейте,

  Разпоредбата на чл. 11, ал. 1 и 2 от Наредбата за структурата и организацията на работната заплата предвижда, че за образователна и научна степен "доктор" или за научна степен "доктор на науките", свързана с изпълняваната работа на работника или служителя, се изплаща допълнително месечно възнаграждение в размер не по-малък от:
  1. петнадесет лева - за "доктор";
  2. петдесет лева - за "доктор на науките".

  Видно от посочената разпоредба единственото изискване е "Научната степен да е свързана с изпълняваната работа на работника или служителя". Ако това условие е изпълнено, лицето има право на съответното допълнително възнаграждение./РАЗЯСНЕНИЕ НА МТСП ОТ 07.02.2013 Г./
  Съответно допълнително възнаграждение влиза в брутната заплата пропорционално на отработените дни. За дните в болничен или неплатен отпуск не се начислява възнаграждение за научна степен. А за изчисление на трите дни в болничен от работодателя се взимат за изчисление средно-дневното брутното възнаграждение от дните, които сте отработили.

  Поздрави!
  Адриана
  Ноева
 • Здравейте! Интересувам се, ако съм на основен 8 часов трудов договор в частна фирма и същевременно имам научна степен "доктор" и работя, като асистент-преподавател към академично звено на граждански договор, мога ли да се възползвам от допълнителните трудови възнаграждение, но към академичното звено към гражданските договори чрез някви анекси или допълнителни споразумения или ако договора ми е по други членове?! При мен шанса за такива допълнителни възнаграждения е по-голям към университета, отколкото в частното звено. Благодаря за съдействието.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->