ирина каменска ирина каменска Потребител

БременностБременна съм в 3-ти месец, но започвам работа на 01.01.2014 г. Моля разяснете ми, ще получавам ли болнични и обезщетение по майчинство?Отговори

 • Здравейте!

  Тъй като липсва подробна информация за Вашето назначаване, не мога да опиша всички варианти, но в общи линии:
  За имате право на парично обезщетение за бременност и раждане и за отглеждане на малко дете трябва да имате сключен безсрочен трудов договор, да сте осигурена за риска общо заболяване и майчинство, да имате най-малко 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за общо заболяване и майчинство. Дванадесетмесечният осигурителен стаж може да е прекъснат или непрекъснат и не е задължително да е положен непосредствено преди излизането в отпуск за бременност и раждане или при един и същ работодател.
  Редът за отпускане и изплащане на паричните обезщетения за майчинство е регламентиран в Глава четвърта “Обезщетения”, Раздел II “Обезщетения за майчинство” на Кодекса за социално осигуряване (КСО) и в Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от Държавното обществено осигуряване (НИИПОПДОО).

  Поздрави,
  Хубевина Илиева
 • Здравейте,
  На 22,01,2014 бях назначена на Трудов договор на основание член 67,ал.1 от КТ със срок на изпитание член 70 от КТ за 3 месеца. Разбрах, че съм бременна и ми се наложи да ползвам болничен. Искам да попитам може ли работодателя по време на болничния да ми прекрати трудовия договор и какво се случва с балничния който е до 30.03.2014 , ако го направи?
  Благодаря Ви предварително!!!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->