Bobi Bobi Потребител

Прекратяване на трудово правоотношение по чл.71 ал.1 от КТЗдравейте!

На 4 август започнах работа в една фирма и след 2 месеца ми направиха ТД с срок за изпитване 6 месеца,в полза на работодателя.След което през месец декември на 16 си взех болнични от 14 работни дни.Явих се на работа на 30 декември и ми връчиха заповед за прекратяване на договора на основание : чл 71 ал.1 от КТ . Въпросът ми е следния : 1 - По време на болничен има ли право да прекрати ТД , след като болничния ми е от 16 до 30 декември , а заповедта за прекратяване ми е от 18 декември . 2 - Имам ли някакво право на обещетение по чл.224 ал.1 от КТ за неизползван платен годишен отпуск след като ми е прекратил договора ? 3 - Как мога да разбера дали болничния ми лист е вече в НОИ ? 4 - Имам ли някакви права,какви са те и как мога да си ги потърся ?

Благодаря ви предварително!Отговори

 • Здравейте!

  1. Лице в изпитателен срок може да бъде освободено по чл.71 ал.1 по време на болничен. Заповедта може да се връчи и по куриер. До 30 дни след прекратяване на трудовия договор със служителя работодателят е длъжен подаде болничните листи на служителя си в НОИ.
  2. При прекратяване на трудов договор работодателят е длъжен да изплати обезщетение за натрупания и неизползван към датата на прекратяване полагаем платен годишен отпуск.
  3. Може да получите на място в НОИ Персонален Идентификационен Код /ПИК/, посредством който можете да проверите дали болничния Ви лист е бил подаден в НОИ.

  Поздрави,
  Хубевина Илиева
 • Отговорете спешно- как са уредени отношенията Ви с фирмата за времето между 4 август и времето, от което имате трудов гововор. Мисля, че там може да се крият предимствата Ви пред работодателя. Има ли писмени и други доказателства за това!!! Важно е.
  kazimirc4
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->