Neshe Durmush Neshe Durmush Потребител

Връщане на обезщетение към НОИБях освободена от работа на 5 ноември поради съкращаване обема на работа. В договора ми пишеше, че трябва да получа парично обезщетение, а в НОИ декларирах че няма да получавам нищо. Реално не съм получила нищо. Тази сутрин ми звънят от НОИ и ми казват , че тази сума която съм декларирала че няма да получа съм я получила за ноември месец (и за периода 5.11.-5.12 имам внесени осигуровки) и ми искат да им върна обезщетението, което те са ми изплатили за същия този ноември месец.

При такива случаи трябва ли от НОИ да изчакват законния срок който е по договор 1 месец, за да се уверят дали ще ми се плати или не обезщетение, или изцяло се доверяват на моята дума и така започват да ми изплащат обезщетението?Отговори

  • Здравейте,

    От НОИ обикновено изчакват един месец,за да се уверят, че ще получите обезщетението, проверяват трудовата книжка дали е вписано изплатеното обезщетение и чак след това започват изплащането на обезщетение за безработица.
    В крайна сметка ако има данни в НОИ, че сте вие начислено обезщетение от работодателя и той е платил осигуровките ще трябва да върнете обезщетението за ноември. А вие може да се обърнете към Инспекцията по труда да проверят фирмата и да наложат изискуемост на полагаемата ви се сумата по обезщетението. Ще изискат доказателства, че сте получили реално обезщетението чрез банков превод или на каса срещу подписана от вас ведомост, фиш или разходен касов ордер.

    Поздрави
    Адриана Ноева
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->