ПЕНКА ДОНЧОВСКА ПЕНКА ДОНЧОВСКА СЧЕТОВОДИТЕЛ

Ползване на служебен автомобил за лични целиЗдравейте!

Управител на общинско дружество, което е ЕООД кара един от трите ни служебни автомобила. И за трите автомобила ползваме ДДС при закупуване на гориво , но само за този, който той кара се начислява и 10% данък върху рабходите за горивото му и се начисляват 10 % данък върху разходите по поддръжката на всички автомобили. Сега управителят ни иска да внесе определена сума в касата с ПКО за това, че е използвал от известно време /незнайно колко!!!/ служебния автомобил за лични цели / карал е дъщеря си до детската градина сутрин/. В издаваните пътни листи , обаче на колата не е посочвана тази дестинация със съответния километраж и не може да се изчисли точен разход на гориво. Съгласно слючения договор за управление, управителят има право да : "използва лек служебен автомобил при изпълнение на задълженията си по този договор".

Значи като внесе в касата сумата примерно от 50 лева , аз ще я мина като други приходи, но дали разхода за гориво до този размер ще се признава за такъв за данъчни цели.

Според вас как трябва да се третират тизи приходи и разходи и какви счетоводни записвяния , съответно данъчни корекции , трябва да се направят.?!

Благодаря Ви предварително!Отговори

  • Здравейте,

    При положение, че ще начислявате представителни разходи съгласно чл. 204 т. 3 от ЗКПО, то разхода за експлоатация на автомобила и данъка върху него са признати за данъчни цели съгласно чл. 206 ал. 1 от КТ. Не е необходимо да преобразувате счетоводният финансов резултат със този вид разход. Другото специфично е, че данъкът върху разходи и самит разходи във връзка с експлоатация на превозно срество се посочват в ГДД част 7 - Данък върхи разходите.

    Описаният от вас приход би бил друг приход, понеже нямате причина да генерирате такъв приход от обичайната дейност на дружеството. Ако придобиете такъв приход, то би следвало да се отрази точно като друг приход и да участва при сформирането на годишния финансов резултат.

    Поздрави,
    Васил Байнашев
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->