ANI VASILEVA ANI VASILEVA Потребител

Придружителни транспортни документи за закупена стока.Здравейте !

Работя във фирма, която се занимава с търговия на едро. За закупената стока си получаваме съответно фактури. Става въпрос за покупки за които стоките са в тонове.

Задължително ли е към всяка фактура- покупка да има и приложен транспортен документ - пътен лист, товарителница за закупената стока? И зависи ли това от вида на транспортното средство - камион, който е с лиценз или такова превозно средстнво, което е извън лицензионния режим, бусовете например?

В някои случаи стоката ни се докарва от фирмата, от която сме я закупили, но с транспорт който не е неин. Друг път с еднин транспорт, се доставя и на други фирми по едно и също време. Често намираме случаен превоз, / познати /,с който я превозваме, но не ни издават документ за това.

Липсата на транспортни документи нарушение ли е, и има ли санкции? При проверка какви обяснения да даваме, при липса на такива документи?

Благодаря ВИ предварително за отговора!Отговори

 • Здравейте.
  Нашето законодателство изисква доказването характера и обстоятелствата относно извършваните сделки на територията на страната. При покупка на стоки вие трябва да разполагате с необходимите данъчни и счетоводни документи - фактури, стокови бележки, товарителници, пътен лист, разписки, квитанции и други. Прехвърлянето на собствеността на стоката между купувач и продавач понякога е съпроводено и с нейното превозване, както е във вашият случай.
  При превоз на товари на територията на страна е необходимо да имате необходимите разрешителни и лицензи - ако не вие самите, то фирмите които ви оказват тази услуга, както и да ви издадат всички необходими документи, доказващи истинността на сделките. Задължително е всяка фактура да бъде окомплектована с транспортни документи.
  Вашата дейност подлежи на проверка от редица органи, като освен НАП, може да ви провери и ДАИ, както и ХЕИ. Във ваш интерес е да бъдете снабдени с всички необходими документи и разрешителни.

  Прилагам ви полезен линк:
  http://www.mtitc.government.bg/page.php?category=213&id=505

  Ако имате нужда от съдействие и помощ, моля свържете се с нас!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->