Васко Илиев Васко Илиев шофьор

Ранно пенсиониранеЗдравейте!

Работя към Министерство на отбраната от 28.08.1977 г. Като военнослужещ имам 6 г.и 7 м. Като цивилен шофьор на товарен автомобил работя от 1.04.1984 г.до днес. От 1993 г до 2010 г съм управлявал товарен автомобил с общо тегло 15 тона. Не съм осигуряван за 2-ра категория труд.

Имам ли право на по-ранно пенсиониране?

Предварително благодаря!Отговори

 • Здравейте.
  Бихте ли посочили кога сте роден?
 • Здравейте,

  При пенсиониране за осигурителен стаж и възраст осигурителният стаж се превръща, като три години осигурителен стаж от първа категория или четири години от втора категория се зачитат за пет години стаж от трета категория.
  Във Вашия случай работодателят Ви Ви е ощетил и няма да имате възможност да се възползвате от това си законово право.

  Осигурителният стаж на военнослужещите също се превръща, като три години действително изслужено време се зачитат за пет години осигурителен стаж от трета категория. Във Вашия случай, ако стажът Ви в армията е документиран, той ще се признае като над 10 години стаж от трета категория.

  Препоръчвам Ви да се обърнете към Инспекцията по труда, за да бъдат взети мерки работодателят Ви да внася осигуровки и да подава данни към институциите за Вас като служител, полагащ втора категория труд, както е установено с изрична наредба.

  Справка за нормативната уредба, приложима за този казус, може да направите в чл. 69 и чл. 104, ал. 2 и ал. 4 на Кодекса за социално осигуряване, чл. 2, т. 25 от Наредбата за категоризиране на труда при пенсиониране.

  Поздрави,
  Виктор Баталов
 • Роден съм 1954г. работя 2 ра категория труд от 1976г до 2000 г. В момента работя трета категория труд.Мога ли да се пенсионирам през 2015 година
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->