Ваня Петкова Ваня Петкова Потребител

ПенсиониранеЗдравейте,

Имам фирма ЕООД от 2004г. Осигурявала съм се през цялото време по Договор за управление и контрол. През периода от октомври 2006г. до септември2009г. работех по трудов договор на 4ч. в друга фирма. При подаването на документите ми за пенсиониране се оказа, че не ми достига трудов стаж от две години и трябва да си го платя. Работата ми във втората фирма не беше зачетена като трудов стаж.

Защо, и кога се признава за трудов стаж след като съм плащала всички необходими осигуровки?

С уважениеОтговори

 • Здравейте.
  Може ли да споделите какви са законовите основания на служебните лица от НОИ по отношение на стажа във фирмата на 4 часа. Може би редуцирането на осигурителния стаж по формулата - 2 работни дни по 4 часа =1 пълен работен ден!
  kazimirc4
 • Здравейте,

  Трудовият стаж се изчислява в дни, месеци и години. В чл. 355, ал. 2 от КТ се казва, че за 1 ден трудов стаж се признава времето, през което служителят е работил най-малко половината от законоустановеното за него работно време за деня по едно или няколко трудови правоотношения. Това означава, че ако работното време, определено с трудов договор е 4 или над 4 часа, се зачита пълен трудов стаж.

  Според информацията, която сте дала по казуса, няма основание да не Ви зачетат трудов стаж.

  За повече информация по казуса: чл. 351, ал. 1 от КТ

  Поздрави,
  Вера Русинова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->