sevda Serbezova sevda Serbezova mashinen operator

Срок за изплащане на болнични от НОИМоля, заплащат ли се болнични за съботни и неделни дни?

В болнични съм от 06.01.2014 до 14.02.2014г. Трудовия ми договор е на 8-часов работен ден на 505лв заплата. Кога НОЙ ще започне изплащане?

Благодаря Ви предварително!Отговори

 • Здравейте.
  Парично обезщетение не се изплаща в почивните дни!!
  Основен документ тук е Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване.
  Основен технически момент тук е кога осигурителят/работодателят/ ще представи болният лист в НОИ ?
  В чл. 23 от наредбата от 30 календарни дни на 15 работни дни е намален срокът за изплащане на паричните обезщетения и помощи след представяне на необходимите документи.
  Преводите на паричните обезщетения ще се извършват от териториалните поделения на НОИ два пъти седмично по банковите сметки на всички правоимащи лица в съответната банка, съгласно измененията в чл. 24, ал. 1 от наредбата. Досега това се правеше един път седмично.
  При забавяне на обезщетението информация може да се потърси в НОИ, в т.ч. и в раздела "Електронни услуги" !

  kazimirc4
 • Здравейте,


  В допълнение към отговора на колегата срока за подаване на болничен лист в НОИ е най-късно в срок до 15- то число на месеца, следващ този на издаването на болничния лист.


  Поздрави,
  Адриян Велчев
 • Добър ден! Моят приятел е в болничен от 06.04.2015 г. като болничният му е 30 дни. Внесен е при счетоводителя на 08.04.2015 г. и до момента няма постъпило парично обещетение. След изтичане на първият болничен внесе още един пак за период от 30 дни. Искам да попитам щом по закон болничният се изплаща в срок от 15 работни дни защо до момента не са преведени никакви средства? Благодаря предварително!
 • Здравейте. Бих Ви посъветвал да проверите чрез счетоводителя на фирмата. Друг вариант е проверка направо в ТП на НОИ.Там има максимална информация по въпроса.

  kazimirc4
 • zdraveite iskam da polucha informaciq dali bi trqbvalo da mi e preveden bolnichniq ...bqh v bolnichni ot 04.06 do 30.06
 • Zdraveite!V bolni4en sam bremenna sam v 7 mesec !Do kolko dena sled predstavianeto na bolni4nia v noi triabva da mi se izplati?
 • zdraveite iskam da popitam v bolni4en sam ot 10.01.2017-16.02.2017 koga trqbva da imam prevod
 • 4akam otgovor koga 6te go polu4a
 • Здравейте,
  от 03.07.2017 до 07.07.2017 год. имам представени 2 броя болнични от две болници за гледане на болен.В регистъра на НОИ ги виждам,но кога ще бъдат изплатени???
 • Здравейте! В болничен съм по майчинство от 09.08.17г. до 03.10.17г (това е последния болничен след раждането ), до сега всеки месец до 5-то число ми беше изплатено всичко, но този месец още не съм получила превод и вече взех сериозно да се притеснявам дали няма някакъв проблем... Моля кажете ми, кога най-късно трябва да получа плащане?
 • Здравейте от 14.05.2018 г съм болничен а до днес 08.07.2018г все още не са ми изплатили болничния за май месец, като вляза в сайта на нои пише вече трета седмица, че болничния се обработва
 • Здравейте, Илиана Георгиева,

  Когато проверявате болничният си лист в НОИ, и там пише, че се обработва, първо трябва да проверите дали от датата на представяне на болнияният лист от работодателя ви са минали 10 работни дни. В случай, че са минали 10 работни дни то тогава има някакъв проблем с болничният ви лист и е необходимо да се свържете с НОИ (най-лесно е по телефона), за да ви кажат какъв е проблема с болничния лист и как можете да го отстраните.

  Цялостна информация свързана "Парични обезщетения при временна неработоспособност" можете да намерите на сайта на НОИ.

  "23. Срокове за изплащане от НОИ на паричните обезщетения при временна неработоспособност.

  Паричните обезщетения за временна неработоспособност се изплащат на правоимащите лица в срок до 10 работни дни от представянето в НОИ на удостоверенията, приложение № 9 и от постъпването в НОИ на данните от издадените болнични листове.

  Изплащането на паричните обезщетения въз основа на заявления-декларации също се извършва в срок до 10 работни дни от представянето на документите/данните в ТП на НОИ.

  Паричните обезщетения, които обхващат период повече от един календарен месец, се изплащат в срок до 10 работни дни от представянето на удостоверенията, приложение № 9 в ТП на НОИ и постъпването на данните от издадените болнични листове за първия месец от периода, а за останалите календарни месеци – до 5 работни дни след изтичане на месеца, за който се отнасят, и за последния месец – до 5 работни дни след изтичане срока на обезщетението.

  Изплащането на обезщетението се извършва само по банков път. Полагащите се суми се превеждат от НОИ по декларираните от лицата лични разплащателни или спестовни безсрочни банкови сметки. " - www.nssi.bg

  Поздрави,
  Даниъл Славчев
 • Здравейте. В болничен съм от 30.03.2020 г. до 23.04.2020г.
  Кога да очаквам превод и за целия период на болничния ли ще е ?
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗЗО

-->