Maria Hristeva Maria Hristeva Потребител

Изплащане на отпуск при прекратяване на договораМожете ли да ми кажете за периода от 15.04.2013 г.до 25.01.2014 г. колко дни платен годишен отпуск ми се полага и при прекратяване на трудовия договор трябва ли да ми се изплатят и съответно каква е сумата?

Благодаря!Отговори

 • Здравейте,

  При постъпване на работа за първи път работникът или служителят може да ползва платения си годишен отпуск, когато придобие най-малко 8 месеца трудов стаж, но при прекратяване на трудовият договор преди да е изтекъл този период служителят има право на обезщетение за неизползвания отпуск по чл. 224 от КТ, пропорционално на отработеното време във фирмата.
  За периода, който сте задали и работно над 4 часа дневно ви се полага 13 раб. дни за 2013г. и 2 раб.дни за 2014г. Но според чл. 173 ал.2 сте длъжни да използвате платения си годишен отпуск до края на календарната година, за която се полага.
  В случай, че не сте успели може да прехвърлите от неизползвания само 10 раб.дни в следващата година. Така ако по уважителни причини /извън ползването на продължителен болничен/ в до 25.01.2014 ще имате право на обезщетение за 12 раб.дни. Сумата на обезщетението ви зависи от стойността на последното ви средноднодневно брутно възнаграждение.

  Поздрави!
  Адриана Ноева
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->