Полина Василева Полина Василева счетоводител

Възнаграждения и осигуровки при СИРВПроизводствено предприятие с прекъснат цикъл трябва да назначи работници на сумарно работно време и сделна форма на заплащане. Как ще изглежда основанието на трудовия договор като..... на основание чл. ........ от КТ и във връзка с чл...... от КТ назначавам лицето.

При сумарното работно време трябва да има график а при сделната норма на заплаща не трябва да има норма. Правилно ли разсъждавам? Върху какво ще се осигуряват тези лица? Има ли някакви изисквания към работодателя относно осигуряването като МОП или МРЗ?Отговори

 • Има ли ограничение за минимално отработени дни в месеца и ако тези работници работят сумарно по 35 часа на месец това време счита ли се за трудов стаж?
 • Здравейте

  Във вашия случай основанието за сключване на трудов договор зависи от това дали ще наемате работници за постоянна или за временна работа. Ако работата не е целогодишна е редно да се сключи ТД на основание чл.68 от КТ. Този ТД може да бъде сключен със срок на изпитване – във връзка с чл.70 ал.1 от КТ.
  Така назначените работници може да се осигуряват минималния осигурителен доход, който се определя в зависимост от дейността на предприятието и съответната длъжност на наетите лица. Сумарното отчитане на работното време служи за изчисляване на осигурителния доход на лицата, а чрез сделната норма на заплащане се изчислява трудовото им възнаграждение, като то неможе да бъде по-малко от минималната работна заплата. Ако работниците бъдат назначени на непълно работно време то сумарно изчисление на работното време се изчислява на база подписаният трудов договор. При положение, че работника е назначен на по-малко от 4 часа дневно, то трудовият му стаж се изчислява пропорционално на отработеното време. Ако беде назначен на 4 часа или повече, тогава му се счита за трудов стаж на пълен работен ден, но не и на осигурителен доход на пълен ден (осигурителният се изчислява на база реално отработеното време)

  Поздрави,
  Васил Байнашев
 • Благодаря Ви,но...... не ми отговорихте за сключен договор по чл. 114 има ли ограничение за максимално отработени дни в месеца /не повече от 40/ ?
 • И още нещо какво трябва да пише в тр.договор в раздела за възнаграждението
  и върху каква база ще се изчисляват осигуровките?
 • Здравейте,
  Може да го назначите на повече от 40 часа на месец. Осигуровките се плащат на минимален осигурителен праг съобразно длъжността на служителя и икономическата дейност на фирмата. Сумата върху, която вие конкретно ще платите осигуровки зависи от това колко работочаса на месец работи вашият служител. Ако при месец със 20 работни дни имаме 160 работочаса и да предположим, че имате работник отработил половината от тях - 80 работочаса, то вие ще платите осигуровки върху половината от осигурителният доход на лицето.
  Поздрави,
  Васил Байнашев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->