Диана Иванова Диана Иванова Потребител

Прекратяване на майчинствоЗдравейте!

След месец ми изтича платения отпуск по майчинство за отглеждане на дете до една година. В случай, че детето не е настанено в детско заведение и аз се върна на работа на 4 или 6 часа, ще имам ли право да получавам половината сума от 340 лв, което е сумата на платения отпуск за отглеждане на дете до двегодишна възраст? Имам ли право да получавам 170 лв. от НОИ или това би могло да се случи само, ако започна работа на пълен работен ден?

Благодаря!Отговори

  • Здравейте,

    Ако се върнете на работа след изтичане на 410-тия ден от временната неработоспособност за отглеждане на дете имате право да получавате 50% от обезщетението за отглеждане на дете до 2 годишна възраст. Важното е да работите по трудово правоотношение и да не сте дали съгласието за ползване на този отпуск от някое от лица по чл. 164, ал. 3 КТ (баща, баба или дядо).
    Попълвате си декларация за промяна на обстоятелствата, която работодателят е длъжен в 3 дневен срок от започването ви на работа да подаде в НОИ и декларация-приложение № 4 с която, ще уведомите желанието си да получавате 50% от обезщетението за гледане на дете, като работеща майка.

    Поздрави!
    Адриана Ноева
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->