Maya Vladova Maya Vladova служител

Зачитане на майчинство като трудов стажЗдравейте !

От 1992 год. до 2008 год. работих в една от държавните болници в моят град. През 2008 год. смених работното си място без прекъсване на трудов стаж, с друга държавна болница. На новото работно място не зачетоха майчинството ми като трудов стаж. През всичките тези години съм работила по специалността си и не съм била в друга сфера, освен в медицинската.

Има ли право новият ми работодател да не зачита майчинството ми като трудов стаж и ако е така на базата на кой чл. от КТ?

Предварително благодаря !Отговори

 • Здравейте,

  Времето по трудово правоотношение, което се признава за трудов стаж, без работникът или служителят да е работил е ползваните платени отпуски независимо от тяхното основание и начина на заплащането им е указано в чл. 352 ал.2 от КТ, ;
  Друго нещо е Процентът за придобит трудов стаж и професионален опит, който се зачита, когато вие имате трудово правоотношение, реално работите и натрупвате опит.
  Новият ви работодател би следвало да зачете трудовия ви стаж, но определяйки същия такъв за натрупване на професионален опит - не следва да се включва. Гледайки детето си - трупате майчински опит, но не и професионален!

  Поздрави!
  Адриана Ноева
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->