Анна Николова Анна Николова Потребител

Обезщетение при прекратяване на трудов договорЗдравейте.

От 24.01.2011 започнах работа в една фирма. След 5 месеца забременях и на 9.01.2012 родих прекрасно момченце. Преди това ползвах 5 месеца болничен и след това 2 години майчинство, които изтекоха тази година. Исках да си ползвам полагаемата отпуска за тези три години, но шефката ми каза, че трябвало да ходя на работа известно време и тогава мога да ползвам отпуска, и то не цялата. Тъй като това не ме устройваше , защото нямаше кой да гледа детето, те буквално си ме принуди да подам молба за напускане. На 13.01.2014 аз подадох молба. Тя ми прекрати договора от 14.01.2014 по чл. 325 по взаимно съгласие. В заповедта пишеше, че ми дължи обезщетение за неползван платен отпуск. Когато я попитах колко отпуск ще ми плати , тя ми каза, че поради това, че не съм пуснала предизвестие за напускане, съм дължала една брутна заплата обезщетение. Вярно ли е това? И ако не е вярно посъветвайте ме как да постъпя , за да си получа полагаемото обезщетение.Отговори

 • Здравейте,

  Важно е да уточните по кой член са ви освободили и какво пише в заповедта?
  Ако е по член 325 ал.1 т.1 от КТ това значи, че страните са се съгласили взаимно да бъде прекратено трудовото правоотношение. В такъв случай не се дължи предизвестие от нито една от страните.

  Ако не ви изплатят обезщетението за неизползван отпуск с заплащането на януарските заплати на останалите работници може да се обърнете за съдействие към Инспекцията по труда. Правната им консултация е безплатна. Необходимо е да си носите и документи доказващи прекратяването ви.

  Поздрави!
  Адриана Ноева
 • Благодаря ви много за отговора.Освободена съм по член 325 ал.1 т.1 от КТ ,даже се консултирах вече с Инспекцията по труда, от където получих същия отговор, Но техните правомощия спират дотук, защото вече не се водя на работа във фирмата. Ще изчакам да видя какво ще ми плати и тогава ще реша какво ще правя. Благодаря ви още веднъж.
  Поздрави,Ани
 • Здравейте.
  Инспекцията по труда нещо се е "разсеяла" по въпроса.И коя точно Инспекция ?
  Точно тя е институцията, която следва да уреди материалните Ви претенции към фирмата. Преди съда. И да санкционира нарушителя ? Моят съвет е:
  1.Внасяте в Инспекцията по труда писмено искане с входящ номер същата да извърши проверка, и след като констатира упоменатото нарушение - неизплащане на дължимо обезщетение за неползван платен годишен отпуск по чл.224, ал.1 от Кодекса на труда заедно с "нюансите" по дължимата брутна работна заплата, да разпореди изплащането на дължимите суми!!!
  В случай на отказ-искате същия в писмен вид. И "дискретно" питате отказващия за трите имена и длъжността, а също и, че незабавно ще информирате по телефона Изпълнителния директор - инж.РУМЯНА МИХАЙЛОВА или Главния секретар ИНЖ.ГЕОРГИ МИЛЧИН с писмена жалба. И да се оправят след това. За съжаление друг начин няма !

  kazimirc4
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->