Павлина Петрова Петрова Павлина Петрова Петрова Потребител

Осигуряване на собственик на ЕООДЗдравейте,

Следва ли за се осигурява като СОЛ собственик на ЕООД, при условие, че е назначил Управител на ЕООД-то? Собственикът не извършва никаква дейност във фирмата, работи по трудов договор в друга фирма.Отговори

 • Здравейте,

  След като имате назначен управител по ДУК, който ще полага труд и ще се занимава с управлението на фирмата, няма нужда и вие да се осигурявате, като самоосигуравящо се лице!

  Поздрави!
  Адриана Ноева
 • Благодаря за отговора ви!
  Можете ли да ми кажете как се обявява започване на дейността на фирмата в този случай? Когато собственикът на ЕООД е и управител с декларацията за регистрация на СОЛ се вписва от коя дата започва да упражнява дейност, как се постъпва в моя случай?

 • Управителят СОЛ на ЕООД-то започва дейността си във фирмата с първата разходна фактура, която получи или с първата, която издаде. След това има 7-дневен срок да си подаде ОКД-5 в НАП за започване на осигуряването.

  Поздрави
  Адриана Ноева
 • Въпросът ми е при ситуация собственикът на ЕООД-то да не е управител, да има назначен по ДУК друг човек за управител, тогава как се обявява започване на дейността на фирмата ?


 • С първата разходна фактура, която се получи във фирмата или с първата приходна, която издаде управителят. Ако и по ДУК нищо не обявява. Започва си осигуряване от датата на започване на дейността му и подаване на декл.1 и 6.

  Поздрави
 • Може ли да се осигурява само здравно собственик на ЕООД- пенсионер, и получава възнаграждение за полагане личен труд, тъй като в параграф 26 т.1 е записано , че възнагражденията на тези лица са приравнени на трудови?
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->