Генриетта Димитрова Генриетта Димитрова счетоводител

Отписване на МПСДобър ден,

През 2011 фирмата ни е закупила кола и ползвахме данъчен кредит. Към края на 2013 балансова ст-т на колата е 6 000. Преди няколко дни колата се повреди и от сервиза ни информираха, че не подлежи за ремонт и искат да я изкупят за 1 500 лв.

Имаме ли право да продадем въпросната кола на по-ниска от балансова ст-т при условие, че тя не е в движение? И по какъв начин трябва да осчетоводя сделката?

Предварително благодаря за отговор!Отговори


  • Здравейте,

    Нищо не ви пречи да продадете актива си на цената, на която сте намерили пазар за него въпреки, че тя е под балансовата му стойност. Още повече очевидно е, че във случая става въпрос за актив, чиито качества са трайно увредени, което рефлектира и на пазарната му цена. Счетоводните записвания по сделката не се различават от обичайните записвания по продажбата на ДМА, като най-важното в случая е да начислите ДДС върху продажбата.

    Поздрави,
    Николай Иванов

  • Благодаря, имам още един казус. През 2008 година е закупен автомобил на лизинг, който е вече изплатен и колата е собственост на фирма. Отчетната й стойност към 31.12.13 е 22000, фирмата е в затруднително положение и са решили да бъде проданен този автомобил само за 5000. И точно това ме притеснява, че няма документ, подтвърждаващ, че ст-т на колата е толкова ниска, продаваме я на загуба, а трябва ли да начисляваме ДДС-то върху "загуба"?
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->