Elena Koleva Elena Koleva Потребител

Отчитане на горивоЗдравейте ,

Фирмата се занимава с международен транспорт. Управителя иска горивото да се изписва директно на разход. Твърди, че всичко по пътни листове съвпада с изминатите километри и изразходваното гориво. Аз мисля, че това не е правилния начин, а трябва да се мине през сметка 302 -материали , но не мога да го убедя.

Според вас, може ли така да се изписва директно на разход? И в такъв случай фактурата с ДДС ли се взема? Какви контировки трябва да направя ,директо на разход и по камиони?

Благодаря!Отговори

 • Здравейте,
  Горивото, което използва фирмата за осъществяване на дейността си трябва да се заприходява и след това да се изписва на база пътни листи. На пътният лист е описан пробега на транспортното средство, разходната норма и изразходваното гориво. Фактурата за гориво предполагам, ще бъде с начислено ДДС, като вие имате право да приспаднете данъчният кредит по фактурата (ДДС-то). Ако решите да отчитате горивото директно като разход, то използвайте сметки от група 60, а ако първо заприходите горивото, то тогава горивото се отчита първо в 301 - материали, а след това в сметка 601- разходи за материали (на база пътни листи и разходни норми по камиони).
  Поздрави,
  Васил Байнашев
 • А в случей ,че отчитам само по гр.60 ,тряба ли да водя отделна таблица за разходните норми.
 • Здравейте,
  Трябва да имате документ доказващ изразходваното годиво. Дали ще бъде в таблица или описано в друг документ няма значение. При положение, че няма да заприхождавате годивото би било добре да описвате разходите по отделни пътни листи в таблица. Така ще имате документ описал цялото движение на горивото.
  Поздрави,
  Васко
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->