ГЕРГАНА СПАСОВА ГЕРГАНА СПАСОВА Потребител

Съставители на финансови отчетиЗдравейте!

Мога ли да съставям финансов отчет и съответно да го подписвам съгл. чл. 35 от Закона за счетоводството, след като имам: завършено образование степен магистър специалност "Икономика и управление на индустрията" / преди това средно-специално от икономически техникум специалност:икономист-счетоводител/ и общ трудов стаж като счетоводител /вкл. и главен счетоводител/ - 3 години и 3 месеца?

Благодаря Ви предварително!Отговори

 • Здравейте,

  В чл. 35 на Закона за счетоводството ясно са определени изискванията за съставителите на финансови отчети.
  Тъй като Вие имате средно специално образование-икономист счетоводител, ще са Ви необходими 4 години професионален стаж, за да може да съставяте отчети. Фактът, че имате висше образование, което не е счетоводно, няма да намали изискването за 4г. професионален опит.

  Поздрави,

  Лора Танева
 • Здравейте!!!

  Благодаря много за отговора!

  Искам само да уточня следното:да разбирам ли,че средно специално образование от икономически техникум завършено през 1991 г. отговаря или се приравнява на степен специалист(съгл. чл.35,ал.1, т.1 буква "в" от Закона за счетоводството)?

  Приятен и успешен ден!!!
 • Здравейте отново!

  Бих искала да направя едно уточнение - според чл. 14 на наредбата за държавните изисквания за придобиване на висше образование на образователно-квалификационните степени "бакалавър", "магистър" и "специалист", колежите организират обучението за придобиване на образователно-квалификационна степен "специалист".

  В предният ми отговор некоректно съм приравнила Вашето средно образование към това, посочено в чл.35,ал.1, т.1 буква "в" от Закона за счетоводството, а то, по-скоро засяга т.3 от ал.1.

  В заключение - необходимият стаж за придобиване на право за съставяне на финансови отчети във Вашия случай ще е 5 години, тъй като имате висше икономическо образование, което не е счетоводно чл.35,ал.1,т.2.

  Поздрави,

  Лора Танева
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗС

-->