Rosica Todorova Rosica Todorova Потребител

Работно времеЗдравейте!

Назначен по трудов договор: 8 часов работен ден по график. Работи по 6 часа на две смени от понеделник до петък и 10 часа в един от почивните дни. Има ли нарушение? Задължен ли е да работи по 10 часа по празници като по ведомост се начислява празничен труд, но не се плаща а се дават като компенсация през нормалните работни дни? Раб оти 10 часа на официален празник, а се разрешава ползване на един ден от 6 часа през седмицата. Кой може да направи проверка при положение, че по ведомост и документи работодателя е "изряден"?Отговори

 • Здравейте,

  От изложената фактическа обстановка приемам, че работното време се отчита сумирано за определен период така нареченото Сумирано изчисляване на работното време (СИРВ). Периода на отчитане може да бъде седмица, месец или по-голям период но не повече от 6 месеца. При този начин на отчитане нормалната продължителност на работното време се спазва за период по-голям от седмицата или месеца. В този случай е допустимо отработеното в повече през някои дни да се компенсира с по-голяма почивка в други дни. При СИРВ извънреден труд се отчита когато се превиши нормалната продължителност на работното време за определения за отчитане период.
  Работата през официалните празници, когато е по график при условията на СИРВ, не се отчита като извънреден труд но задължително се заплаща в увеличен размер.
  Контрола по спазването на трудовото законодателство е възложен на Изпълнителна агенция Главна инспекция по труда.
 • Здравейте.
  В ТД е уговорено нормално работно време. Считам, че сумираното работно време променя едностранно договореностите !, което е в нарушение на трудовото законодателство!!
  1. Има ли заповед на работодателя за промяната му? Или утвърден от него график подневно, заверен с подпис и печат?
  2. За какъв период от време е промяната?
  3. Така изчислено работното време съдържа и извънреден труд! Така ли е, и има ли тетрадка за отчитането му ? Или се компенсира.

  kazimirc4
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->