Красимира Върбинска Красимира Върбинска Професионална Гимназия по Битова Техника-Пловдив старши учител

Размер на обезщетение при пенсиониранеПрез последните 9 години от трудовия си стаж съм работила като учител. По семейни причини ползвах 1 година неплатен отпуск, след което работих 2 дена и сега ползвам т.н. "бабинство" за отглеждане на дете до 2 годишна възраст. Имам необходимите условия за пенсиониране и след изтичане на установения срок за ползване на отпуск за отглеждане на дете, ще подам документи за пенсиониране.

Тъй като времето на този отпуск се зачита за трудов стаж, полага ли ми се обезщетение от 6 брутни работни заплати и в какъв размер - брутната ми заплата преди неплатения отпуск; съответното редуцирано заплащане от 2-та дена между двата отпуска или обезщетението от 340 лева, което получавам в момента?Отговори

 • Здравейте,
  При прекратяване на трудовото правоотношение, след като работникът или служителят е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, независимо от основанието за прекратяването, той има право на обезщетение от работодателя в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 2 месеца, а ако е работил при същия работодател през последните 10 години от трудовия му стаж - на обезщетение в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 6 месеца. Този трудов стаж може да е придобит по едно или няколко отделни последователни трудови правоотношения със същия работодател, с или без интервал помежду им.
  Законът не изисква трудовия стаж да е бил непрекъснат, за да се плати по-големият размер на обезщетението в размер на 6 заплати.
  Тъй като последното Ви брутно трудово възнаграждение не е за отработен пълен работен месец,брутното трудово възнаграждение за изчисляване на обезщетението се определя, като полученото среднодневно брутно трудово възнаграждение се умножи по броя на работните дни за този съответен месец ,или последното получено от работника или служителя месечно брутно трудово възнаграждение ,доколкото друго не е предвидено.
  Следователно по вашият случай Вие имате право на обезщетение от 6 брутни работни заплати,тъй като изискването от 10 години трудов стаж при същият работодател е на лице.Трябва да се има в предвид, че след като изтече отпуска за отглеждане на дете трябва да имате поне 1 ден отработен за да може да подадете нужните документи за пенсиониране.

  Справка : НАРЕДБА за структурата и организацията на работната заплата

  Чл. 19. (1) Когато работникът или служителят не е отработил пълен работен месец, брутното трудово възнаграждение по чл. 228 от Кодекса на труда се определя, като полученото среднодневно брутно трудово възнаграждение се умножи по броя на работните дни за същия месец.

  (2) Размерът на среднодневното брутно трудово възнаграждение при изчисляване на платения годишен отпуск и обезщетенията по Кодекса на труда при пълен работен ден не може да бъде по-малък от този, който се изчислява при възникване на съответното основание от размера на установената за страната минимална работна заплата.

  Брутно трудово възнаграждение за определяне на обезщетенията

  Чл. 228. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Брутното трудово възнаграждение за определяне на обезщетенията по този раздел е полученото от работника или служителя брутно трудово възнаграждение за месеца, предхождащ месеца, в който е възникнало основанието за съответното обезщетение, или последното получено от работника или служителя месечно брутно трудово възнаграждение, доколкото друго не е предвидено.

  Поздрави В.Дадова
 • Искрено Ви благодаря, г-жо Дадова!

  Не очаквах толкова експресен отговор. Аз всъщност се бях запознала с указаните от Вас членове на КТ и от Наредбата за организация на работната заплата, но ми бяхте полезна с уточнението, че трябва да отработя поне 1 ден след изтичане на отпуска за отглеждане на дете.

  Пожелавам здраве, успешно кариерно развитие и много щастие в личен план!

  Красимира Върбинска
 • Благодаря Ви за чудесните пожелания !
 • Zdraveite Imam edin vupros otnostno obeshtetenie pri pensionirane.Imam 36 godini trudov staj v Obshtinski suvet v edin oblasten grad kato starshi ekspert shtetovoditel 2008 godina ni nakaraha da si podadem molba za napuskane i sled tova molba za naznachenie kum obedineno detsko zavedenie kato schetovoditel prez 2013 po sashtiq nachin me vurnaha otnovo kum obshtinskiq suvet.Tazi godina se pensioniram.Vuprosut mi e imam li pravo na obeshtetenie v razmer na 6 brutni zaplati.Blagodarq vi predvaritelno.
 • Здравейте,
  Съветвам Ви да проверите дали всички работодатели през последните години са били на бюджетна издръжка .

  Можете да се запознаете с ПМС 31/1994 г.

  http://www.bsconsult.bg/pages/NORM/norm2.php?normativ_id=175

  Ако имате и един ден отработен при работодател - търговско дружество с държавно или общинско участие това би било прекъснало стажа ви в бюджетната сфера и в този случай ще имате право на 2 - брутни заплати .

  Поздрави и успешен ден!
  В.Дадова
 • Zdraveite.Toest ako i dvata rabotodatelq v slucheq Obshtinskiq suvet i obedinenoto detsko zavedenie sa na budgetna izdrujka i imam neprekusnat staj v budgetnata sfera imam pravo na 6 brutni zaplati obe6tetenie? Blagodarq vi predvaritelno
 • Здравейте,
  Да така смятам, че имате право на 6 брутни заплати ако сте били на работа без прекъсване в бюджетната сфера.
 • Blagodarq vi gospojo Dadova Jelaq vi vsichko nai hubavo.
 • Работих като пом. директор в ОУ /13 г-/ след което ме съкратиха през 2004 г.,след тази дата работих като учител и РКК в различни училища в област Русе, но през последната година преди пенсиониране съм безработна- вече и без обезщетение. Предстои ми пенсиониране по възраст през 2017г. година. Ако не успея да започна в някое училище работа до датата към която трябва да се пенсионирам, имам ли право на обезщетение 10 раб. заплати. Кой трябва да ми ги изплати? Имам необходимия изискуем трудов стаж за придобиване право на пенсия.
 • Здравейте г-жо Тодорова,
  обезщетението по чл. 222, ал.3 от Кодекса на труда е дължимо при прекратяване на трудовото правоотношение, когато лицето е придобило право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, а Вие към момента нямате такова. Следователно, ако към момента на придобиване правото на тази пенсия нямате сключено трудово правоотношение, няма да имате право на това обезщетение. Обезщетението се изпраща само веднъж от работодателя.

  Поздрави,
  Доника Маринова
 • Здравейте, казусът е следният:
  Учител с настъпило право на пенсия по възраст и стаж, продължава да работи на редовен ТД без прекъсване. Излиза в болничен за 180 дни без прекъсване. Ще има право и на ТЕЛК с удължаване на болничния след първите 180 дни. Ако реши да прекрати ТД и да излезе в пенсия, му се полагат 10 заплати. В неговия случай, на ползване на дългосрочен болничен, на каква база и как ще се изчислят тези 10- ет заплати?
 • Здравейте, г-жо Колева,
  обезщетението по чл. 222 е в размер на 10 брутни работни заплати и то не се влияе от това дали лицето е било в отпуск по болест или ефективно е на работа. Като база ще се приложи брутната заплата, такава, каквато е договорена към момента на прекратяване на трудовия договор на лицето. Обръщам внимание, че за да се получи това обезщетение трябва да е на лице прекратяване на трудовото правоотношение, а не пенсионирането му. Лицето може да се пенсионира и без да се прекратява ТПО, но в този случай към датата на пенсионирането му няма да получи обезщетението по чл. 222 от КТ, няма да го загуби, просто ще го получи по-късно при прекратяването на трудовия договор.

  Поздрави,
  Доника Маринова
 • Здравейте, казусът е следният:
  Баща ми работи в държавно предприятие от 7 години като сезонен служител.Миналата година го съкратиха септември месец и се регистрира в бюрото по труда.Тази година през февруари подаде документи за пенсиониране една година по рано.Решението му излезе през март и април пак го назначиха в същото предприятие.Полага ли му се обезщетение и ако да в какъв размер?Да добавя,че има 10 години в това предприятие, но с прекъсване освен тези пе7.Благодаря предварително.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->