Ангел Томов Ангел Томов работник

Сумирано изчисляване на работното времеЗдравейте,

Работя на три смени. Примерно 16 дневни по 8 часа и 5 нощни смени по 7 часа, което е точно 168 часа, но имам една събота нощна смяна 7 часа. Като се преобразуват тези 7 часа стават 8 часа. Считат ли се и осемте часа за извънреден труд, понеже седемте са извънреден труд?Отговори

 • Здравейте. Техниката на изчисляване на работното време във Вашия случай е следната:
  1.Дневните смени са ясни като часове.
  2.Нощните смени /ако са в интервала от 22 до 6 часа/от 7 часа се броят за 8 часа/+1 час на смяна/ и имате + още 5 часа допълнително.
  3.Нощният труд се заплаща по 0.25 ст. на час - в случая по 1.75 лв. на смяна/минимум/. Не че е много, но служи за заяждане с работодателя.
  Като грамотен гражданин сметнете си какво се получава.

  kazimirc4
 • Благодаря много.
 • Здравейте,

  При установено от работодателя сумирано изчисляване на работното време, работодателят отчита (изчислява) работното време на конкретния работник или служител в края на отчетния период, който не може да е по-дълъг от 6 месеца. Когато нормата работно време за същия период е превишена ще бъде налице извънреден труд. Часовете, получени над определената норма часове (след превръщането на нощните часове в дневни), са извънреден труд и се отчитат в специална книга, както и всяко полугодие - пред инспекцията по труда.

  Получените часове извънреден труд се заплащат с увеличение, в края на отчетния период именно поради възможността балансът на работното време и свободното време да се спазва средно за периода, през който се отчита (сумира) работното време. Поради това е възможно, през отделен месец продължителността на отработеното време да е по-голяма от нормалната, а през друг месец да е по-малка, но в края на периода да не се превишава нормата работно време. Когато нормата работно време не е превишена, то не е налице извънреден труд, поради което увеличение не се заплаща.

  Увеличението за положения извънреден труд се заплаща, но не по-малко от 50 на сто - за работа при сумирано изчисляване на работното време. Увеличението се изчислява на базата на основната работна заплата и допълнителните трудови възнаграждения с постоянен характер на работника или служителя по индивидуалния трудов договор, освен ако е договорено друго.

  Поздрави,
  Николай Иванов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->