Николай Петров Николай Петров Управител

Освобождаване от работаЗДРАВЕЙТЕ, МИНАЛИЯ МЕСЕЦ НА 26,02,2014 ГОДИНА СИ ПОДАДОХ МОЛБА ЗА НАПУСКАНЕ НА РАБОТА КАТО В МОЛБАТА БЯХ НАПИСАЛ ДА СЕ СЧИТА ЗА ЕДНОМЕСЕЧНО ПРЕДИЗВЕСТИЕ. ПО ВРЕМЕ НА ПРЕДИЗВЕСТИЕТО ИМАХ ЕДНО ПАДАНЕ И МИ СЕ ПУКНА РЪКАТА И СЕ НАЛОЖИ ДА ИЗЛЕЗНА В БОЛНИЧЕН. ПРЕДИЗВЕСТИЕТО МИ Е ДО 25,03,2014, С КОЕТО ОТ ДНЕС ВЕЧЕ ТРЯБВА ДА БЪДА ОСВОБОДЕН ОТ РАБОТА. ДНЕС СЛЕД РАЗГОВОР С РАБОТОДАТЕЛЯ МИ КАЗАХА ЧЕ ЩЕ МИ ИСКАТ НЕ ЕДНОМЕСЕЧНО, А ДВУМЕСЕЧНО ПРЕДИЗВЕСТИЕ.

ДАЛИ ИМАТ ТОВА ПРАВО КАТО АЗ СИ ИМАМ НАПИСАНА МОЛБА ПРЕДИЗВЕСТИЕ, А ОТ РАБОТОДАТЕЛЯ НЕ СЪМ ПОЛУЧИЛ НИКАКВО ПИСМО С КОЕТО ТЕ ДА ИСКАТ ДА МИ УВЕЛИЧАТ СРОКА?Отговори

 • Здравейте.
  Какво Ви пише в трудовия договор - частта - продължителност на предизвестие ?
  Ако няма никакъв запис като дни - важи кодексното положение от 30 календарни дни и работодателят не може да сменя "правилата на играта"!

  kazimirc4
 • Здравейте! Работя в държавна фирма. Предстои ми операция, на която възтановяването е продължително - до 6 месеца. Аз живея с един мъж, но нямаме брак. Разведена съм. Във фирмата предтои съкращение. Могат ли да ме съкратят или закона ме пази? Благодаря
 • Здравейте! Работя в държавна фирма. Предстои ми операция, на която възтановяването е продължително - до 6 месеца. Аз живея с един мъж, но нямаме брак. Разведена съм. Във фирмата предтои съкращение. Могат ли да ме съкратят или закона ме пази? Благодаря
 • Здравейте,

  Според Кодекса на труда срокът на предизвестието при прекратяване на безсрочен трудов договор е 30 дни, доколкото страните не са уговорили по-дълъг срок с трудовия договор. Този срок не може да бъде повече от 3 месеца.
  Срокът на предизвестието започва да тече от следващия ден на получаването му. Предизвестието може да се оттегли, ако работникът или служителят съобщи за това преди или едновременно с получаването му. То може да се оттегли и до изтичането на срока му със съгласието на работодателя.

  Работодателят няма право да изменя едностранно срока на предизвестието, уговорен с договора. За тази цел му трябва Вашето изрично писмено изразено съгласие.

  Имайте предвид, че в Кодекса е предвидено изключение за работниците и служителите, които заемат материално-отчетнически длъжности, в случай че предаването на повереното имущество не може да се извърши в 30-дневния срок. Тогава времето за предаване може да се удължи, но не повече от 2 месеца общо с предизвестието.

  Ако считате, че правата Ви са нарушени,Ви съветвам да се обърнете към Инспекцията по труда или да заведете съдебен иск.

  Справка за нормативната уредба, приложима за този казус, може да направите в чл. 118 и чл. 326, ал. 2, ал. 3 и ал. 4 от Кодекса на труда.

  Поздрави,
  Виктор Баталов

 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->