Райна Георгиева Райна Георгиева Потребител

Ранно пенсиониранеЗдравейте, моят съпруг е на 61г ,работи на две места втора категория ,на пълен работен ден и на 4ч, при изчисляване стажът по втория договор /4ч/ ще му бъде ли признат, при сумиране на точките.


Отговори

 • Здравейте,

  Съгласно Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж ако през календарния месец лицето е било осигурено на различни основания, за осигурителен стаж се зачита не повече от един месец. Но в КСО чл. 9, ал. 8, т. 1 е посочено, че може да се зачита за осигурителен стаж при пенсиониране в съотношение 4 години за 5 години от трета категория времето, през което лицата са работили по трудов договор при пълно работно време и по допълнителен или втори трудов договор с дневно работно време не по-малко от 3 часа /ако това е по-благоприятно за лицата/. Само при спазването на това условие може допълнителният осигурителен стаж да ви бъде зачетен.

  Поздрави!
  Адриана Ноева
 • Здравейте,благодаря Ви за отговора,но искам пак да уточним,говорим за пенсиониране при втора категория, ,при трудов договор на 8 ч. -втора категория, и трудов договор на 4 ч.-втора категория, казаха ми че часовете от допълнителния договор -4ч,при пенсиониране при втора категория не влизат като трудов стаж ,а ще влизат само за размера на пенсията. Има ли нещо вярно и коя е истината !

  Благодаря Ви предварително!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->