cvetelina daaliyska cvetelina daaliyska Потребител

Обезщетение при смъртЗдравейте,

На скоро почина майка ми и от траурната агенция казали на баща ми, че работодателят трябва да ни изплати 2 брутни заплати. При запитване към работодателя от там ни казаха, че няма такова нещо, но от още няколко места ми казаха, че освен изплащането на годишния и отпуск трябва и тези 2 брутни заплати. Майка ми имаше решение от ТЕЛК.

Ще ви бъда благодарна, ако можете да ми отговорите, защото всеки ме препраща към някой друг и не знам към кого да се обърна вече.

Благодаря ви предварително!Отговори

 • Здравейте.

  Вие имате право на обезщетение от НОИ - прилагам линк от интернет страницата им:
  http://www.nssi.bg/benefits/benefits/100-nerabotosposobnost/942-doo
  Съпругът (съпругата), децата и родителите имат право на еднократна помощ от 2 минимални заплати, която се изплаща от НОИ.

  В кодекса на труда няма предвидено специално обезщетение или еднократна помощ при смърт на служителя. Работодателят дължи обезщетение на наследниците, когато починалият е бил придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. При смърт на работника (служителя) трудовият договор се прекратява. Ако починалият е бил придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, наследниците му имат право на обезщетение от работодателя в размер на брутното трудово възнаграждение за 2 месеца, а ако е работил при същия работодател през последните 10 г. от трудовия си стаж - на обезщетение за срок от 6 месеца.

  Работникът (служителят), след като е работил по трудов договор, е бил осигурен за общо заболяване, инвалидност, старост и смърт, трудова злополука и професионална болест и безработица. Наследниците му имат право на еднократна помощ от 2 минимални работни заплати (изплащани от НОИ) и на наследствена пенсия.

  Справка за нормативната уредба по казуса може да направите в чл. 222, ал. 3 и чл. 325, т. 11 от Кодекса на труда и чл. 11, ал. 2 от Кодекса за социално осигуряване.

  Поздрави.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->