Иван Христов Иван Христов управител

Наемане на автомобил от собственика на фирматаКазвам се Иван Христов. Собственик съм на фирма за търговия на дребно. Имам личен автомобил, с който карам стоката. Наскоро разбрах, че мога да сключа договор между мен и фирмата за наем на колата. По този начин можело да ми се признават разходите.

Вярно ли е? Моля да ми разясните.

Приятен и успешен ден!Отговори

 • Здравейте,

  В случай че автомобилът се използва в дейността на фирмата, няма пречка такъв договор да бъде сключен. За да бъде признат за данъчни цели разходът за наем, обаче, е необходимо сумите по договора действително да се изплащат от страна на фирмата към Вас като физическо лице.

  Поради факта, че Вие като собственик и фирмата Ви сте свързани лица по смисъла на закона, е важно сумата на наема (месечна, годишна или в какъвто друг срок са уговорени плащания) да съответства на пазарните условия, тоест да бъде сходна с наема, който фирмата Ви би плащала за този автомобил, ако го наема от несвързано дружество или физическо лице. По този начин ще избегнете евентуални санкции, предвидени в закона срещу отклонение от данъчно облагане.


  Справка за нормативната уредба, приложима за този казус, може да направите в чл. 15 и чл. 42, ал. 1 от Закона за корпоративното подоходно облагане.

  Поздрави,
  Виктор Баталов
 • Благодаря Ви г-н Баталов. А как мога да разбера каква е цената на пазара? Предполагам, че трябва да изпратя запитване. Но само в нашия град или в България? Има някъде нормативно определени суми за наем? И после мога ли да да отдам колата безвъзмездно?

  Приятен и успешен ден.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗКПО

-->