Евгени Енев Евгени Енев Счетоводител

Водене на счетоводство на ЕООДЗдравейте,Безкрайно съм Ви благодарен, че отделяте време и усилия за поддръжката на този сайт. Не мога да Ви опиша колко сте полезни и за професионалисти, и за дилетанти. Професионализмът ви е на изключително високо ниво.Въпросът ми е малко деликатен.

Счетоводител съм от едва три месеца. Завършил съм магистратура "Счетоводство и анализи". Имам предложение да водя оперативно счетоводството на едно ЕТ и едно ЕООД. Знам, че не мога да съставям и подписвам ГФО според Закона за Счетоводството, защото нямам нужния стаж. Според закона съставителя на ГФО трябва да е в поне облигационно отношение с фирмата.

Ако аз водя оперативно счетоводството и се обърна към някого да състави и подпише ГФО, то за фирмата идва по-скъпо, защото трябва да има граждански договори и с мен, и със съставителя на ГФО. Може ли фирмата да има граждански договор със съставителя на ГФО само за един месец, например месец февруари и през същия месец февруари и да се обяви ГФО за предходната година в Търговския регистър? Така има ли някаква пречка аз да си водя оперативното счетоводство през останалото време?

Пречка ли е на практика чл. 36 от ЗС за моя казус, т.е. възможен ли е само за един месец граждански договор със съставителя на ГФО?

Вярно ли е, че при ЕООД и МОЛ-а може да съставя ГФО?

Предварително Ви благодаря!

Поздрави.Отговори

 • Съставителят на ГФО може да бъде свободна професия, ЕТ или ЮЛ и тогава ще ви фактурира услугата, а ако е ФЛ то със граждански договор може да се оформи извършването на услугата, на навсякъде говорим за услуга , а не за време. Така , че размерът на услугата е в зависимост от обема информация. Относто МОЛ на ЕООД-това не е верно, освен, ако този МОЛ на ЕООД не отговаря на критериите на чл.34 и чл.35 от Закона за счетоводството.
 • Благодаря за отговора.
  Значи е възможно да се сключи граждански договор само за съставяне на ГФО?
 • Здравейте,

  Чл. 34 ал. 5 от Закона за счетоводството изисква, когато финансовият отчет се съставя пряко от физическо лице, то да бъде в трудовоправно, служебно или облигационно правоотношение със съответното предприятие.

  Няма пречка да бъде наето лице на граждански договор за съставяне на ГФО, стига то да отговаря на изискванията на чл. 35 от ЗСч.

  Поздрави,
  Вера Русинова

 • Благодаря за отговора.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗС

-->