Ivan Geogrgiev Ivan Geogrgiev Шофьор

Освобождаване от работаЗдравейте,изпратих 30-дневно предизвестие за прекратяване на трудовия ми договор/което написах собственоръчно/, преди повече от месец.НЕ заемам отчетническа длъжност,а съм обикновен работник.Вече известно време съм в пълно невидение.Говорих с упълномощено лице от работодателя,толкова ли съм ценен кадър за фирмата,но не получих точен отговор.Собстеноръчното ми предизвестие е написано съгласно всички норми.Не съм първия работник напуснал със същия вид молба.Как да постъпя,за да потърся правата си ? Благодаря Ви предварително.. !


Отговори

 • Здравейте,

  В случай, че прекратявате трудовия договор с предизвестие, то трябва да се подаде писмено до работодателя. Срокът на предизвестието при безсрочен договор е 30 дни или може да бъде по-дълъг в зависимост от договореното между двете страни, но не повече от три месеца, според посоченото в трудовия договор. Като условията следва да са еднакви и за двете страни. След изтичане на този срок няма основание да продължавате да осъществявате вашите трудови задължения.

  Трудовият договор може да бъдат прекратен и без предизвестие, по взаимно съгласие, изразено писмено. Като необходимо условие е насрещната страна да даде отговор в седемдневен срок. Ако тя не вземе отношение, смята се, че предложението не е прието.

  В практиката, често се прилага следното -при опит от ваша страна за прекратяване на трудовия договор по взаимно съгласие, може да посочите в молбата си уточнението “ако не се приеме, да се счита за предизвестие”. По този начин, ако работодателят не даде отговор в седемдневен срок, за вас започват да текат необходимите тридесет дни, срок на предизвестие.

  За справка чл. 325, 326 от Кодекса на труда

  Поздрави,
  Ванеса Драгомирова
 • Здравейте.
  Основният въпрос тук е - входирано ли е предизвестието, т.е. има ли входящ номер и дата, заведено ли е във входящата кореспонденция ? Това трябва да си изясните. Ако не е направено, в действителност няма подадено предизвестие, и следователно то не поражда искания от Вас правен ефект!
  kazimirc4
 • Какви документи трябва да изготви работодател за да уволни работник, който цяла година не е идвал на работа без да даде обяснения, въпреки устните покани пред свидетели, давана му е заплата на ръка, като отказва да подпише ведомостите за заплати и е осигуряван през тези месеци
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->