Vesela Shopova Vesela Shopova Потребител

Неприето предизвестие за напусканеЗдравейте

Мъжа ми работи във фирма с договор на основание член 67 т.1 ал 1 КТ , за неопределено време. Срок на предизвестие 30 дни, не по-малко, или 3 месеца не п- късно договора, т.е може да пусне предизвестие за напускане в срок от 30 дни и не могат да го накарат да работи 3 месеца предизвестие или се бъркам?

Проблема е че той иска да напусне , но работодателят му не му приема молбата, крие се, казва че сега бърза и не може да говори не приема молбата му и всякакви начини сами и само да не вземе листа с предизвестието.

Ако работника каже, че от утре няма да дойде на работа поради това че един месец го мотат и не му вземат предизвестието дължи ли 1 обезщетение в размер на брутното му трудово възнаграждение и имали начин работодателят му да изисква повече пари или някаква голяма глоба ,какво може да направи работодателя при това положение? Защото след като не му приемат вече месец предизвестието той иска да си тръгне, но се страхува да не би да му наложат някаква по-голяма глоба, или изискват обещетение по голяма от брутното му трудово възнаграждение?

Само да отбележа че съм запозната със връчване на предизвестие до фирмата с обратна разписка (незнам точно как става и до къде по точно да се адресира) и връчване с нотариална покана, но там имаме други опасения от рода на заяждане от страна на работодателя, неправомерни глоби които и преди това са правели към вече бивши техни служители от рода на ,,глобявам те 300 лв защото липсва 1 шампоан,, което разбира се не е доказано че липсва , без доказателства а измислени от тях начини да задържат с глоби работниците си за да не могат да напускат .Отговори

 • Здравейте.
  Ролята на работодателя в процеса на управление на фирмата е да извършва необходимите за това действия или тези, предписаните му от Закона!
  Към момента сте направили необходимото и сте били препятствани !
  Предлагам Ви :
  1.Да уведомите писмено Инспекцията по труда/по местоположнение/ за случилото се . В жалбата следва да упоменете, че са нарушени правата Ви по чл.127, ал.1, т.5 от КТ - "като му осигури ....) указания за реда и начина ...и упражняване на трудовите права".Да изискате Инспекцията да осигури щото въпросното предизвестие да бъде заведено в деловодството с входящ номер или определената от работодателя служба и да произведе действието, предвидено в КТ. Ако смятате, че написването на този документ е проблем, подайте информация.Ще Ви съдействам.
  kazimirc4
 • благодаря ви за съдействието , точно това и ще направя исках номално да се подаде предизвестие и да се приеме от работодателя , но с некоректни хора като този работодател освен ИТ или обратна разписка или нотариална покана друг вариант не виждам .
 • Съгласна съм с колегата и ако смятате, че правата са ви нарушени, обърнете се към Инспекцията по труда.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->