Христинка Юриева Христинка Юриева Завеждащ Администр.Служба

Обезщетение при смърт на служител от заболяванеЗдравейте!

Работя като ЗАС в детска градина. Какво обезщетение трябва да се изплати при смъртта на наша служителка - учителка. Родена е на 17.06.1954 год. Почина на 24.04.2014 г. Работи като учител без прекъсване от 01.10.1993 год. Има общ стаж 37 год. и 8 м, от който 36 год и 5 месеца са учителски. Добила ли е право на пенсия за изслужено време и осигурителен стаж и следва ли да се изплатят шест брутни заплати?Отговори

 • Здравейте.
  Мисля, че тази консултация от в.Труд ще Ви е полезна:
  Обезщетение при смърт 12556

  10.11.2010 11:33 | Крими и Право

  ВЪПРОС: Съпругата на наш починал работник поиска обезщетение плюс последната му заплата. Има ли право? В. Тончева, гр. Н.

  ОТГОВОР: В Кодекса на труда няма предвидено специално обезщетение или еднократна помощ при смърт на работника (служителя). Работодателят дължи обезщетение на наследниците, когато починалият е бил придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. В останалите случаи съпругът (съпругата), децата и родителите имат право на еднократна помощ от 2 минимални заплати, която се изплаща от НОИ.

  При смърт на работника (служителя) трудовият договор се прекратява. Ако починалият е бил придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, наследниците му имат право на обезщетение от работодателя в размер на брутното трудово възнаграждение за 2 месеца, а ако е работил при същия работодател през последните 10 г. от трудовия си стаж - на обезщетение за срок от 6 месеца.

  Работникът (служителят), след като е работил по трудов договор, е бил осигурен за общо заболяване, инвалидност, старост и смърт, трудова злополука и професионална болест и безработица. Наследниците му имат право на еднократна помощ от 2 минимални работни заплати (изплащани от НОИ) и на наследствена пенсия. Справка: чл. 222, ал. 3 и чл. 325, т. 11 от Кодекса на труда и чл. 11, ал. 2 от Кодекса за социално осигуряване
 • Здравейте,


  Подкрепям консултацията на колегата.


  Поздрави,
  Адриян Велчев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->