Anastasia Popova Anastasia Popova Потребител

Прекратяване на безсрочен трудов договорЗдравейте,

Искам да прекратя безсрочен трудов договор без предизвестие, тъй като искам да започна друга работа, защото в момента не съм доволна от работодателя си?

При постъпване на работа бях запозната само с малка част от длъжностите, които трябва да изпълнявам. След няколко месеца тези длъжности започнаха да се увеличават, дори и са от друг характер, а заплатата си е същата още от постъпването. В тази фирма съм от 10.01.2014г.Отговори

 • Здравейте,

  Това как може да прекратите подписаният трудов договор зависи от това какъв трудов договор сте подписали. Ако сте подписали безсрочен трудов договор без изпитателен срок, то трябва да подадете предизвестие и да го спазите (в трудовият договор трябва да е описано колко е предизвестието- максимумът е 3 месеца). (чл. 67 ал. 1 т. 1 от КТ)
  Ако сте подписали безсрочен трудов договор със срок на изпитване (чл. 70 ал. 1 от КТ) и към днешна дата този срок не е изтекъл, то тогава хипотезите са две: едната е този срок на предизвестие да е уговорена в полза на двете страни (работодател и работник), то тогава може да прекратите договорът без предизвестие договорът когато прецените. При втората хипотеза, при която срокът на изпитване е уговорен в полза на работодателят, то вие сте длъжни да подадете предизвестие и да го спазите.

  Поздрави,
  Васил Байнашев
 • Здравейте.
  Моля, отговорете - имате ли връчена длъжностна характеристика, извършвате ли дейности, които не са включени в нея ? Реалното Ви работно време е ли договореното в ТД ?
  kazimirc4
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->