Георги Иванов Георги Иванов Потребител

Разход за минерална водаЗдравейте,

Как се третира направеният разход за минерална вода в офис, в който има чешма?

Знам, че за разходите за храна не може да се ползва данъчен кредит и има данък върху разходите, но мисля, че при минералната вода би трябвало да е по различно.

Благодаря предварително за отделеното време!Отговори

 • Здравейте,

  Според счетоводното и данъчното законодателство разходите се отчитат според икономическата им същност и според функционалното им предназначение.

  В случая закупената вода следва да се отрази като представителен разход, ако е предназначена за посрещане на клиенти, като социален разход в натура, ако се предоставя на всички наети лица, като доход на лицата, ако е предоставена само на определени членове на персонала или като разход, несвързан с дейността, ако не попада в горните категории и не допринася по никакъв начин за извършване на икономическата дейност на дружеството и за генериране на приходи.

  В случаите на отчитане на представителни или на социални разходи, предоставени в натура, те следва да се обложат с данък върху разходите. Изключение е предвидено за разходите, определени като задължителни с нормативен акт.

  Справка за нормативната уредба, приложима за този казус, може да направите в чл. 11, чл. 204, както и в т. 34 на §1 от Допълнителните разпоредби на Закона за корпоративното подоходно облагане.


  Поздрави,
  Виктор Баталов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->