Веселин Симеонов Веселин Симеонов Продавач консултант

Платен отпуск при смяна на работодателЗдравейте,

Интересувам се от това дали имам право на платен отпуск, след като през последните 10 месеца т.е. от 20.07.2013 до 14.10.2013 работих при един работодател, от 14.10.2013 до 03.02.2014 работих при друг, и от 07.03.2014 започнах работа при трети работодател при който работя сега. Между втория и третия имам прекъсване от 32 дни на осигуровките. Бих искал да ползвам отпуск през юли тази година. Не знам имали значение но в момента съм 6 месеца на изпитателен срок, но в договора пише че имам право на 20 дни платен год. отпуск.

Поздрави!Отговори

 • Здравейте.

  Съгласно разпоредбите на Кодекса на труда:
  Чл. 155. (1) Всеки работник или служител има право на платен годишен отпуск.
  (2) При постъпване на работа за първи път работникът или служителят може да ползва платения си годишен отпуск, когато придобие най-малко 8 месеца трудов стаж.
  (3) При прекратяване на трудовото правоотношение преди придобиване на 8 месеца трудов стаж работникът или служителят има право на обезщетение за неползван платен годишен отпуск, изчислено по реда на чл. 224, ал. 1.
  (4) Размерът на основния платен годишен отпуск е не по-малко от 20 работни дни.

  вие ще ползвате платен отпуск пропорционално на отработеното време при вески един работодател, общо 20 дни за годината. За времето на прекъсването на трудовата ви дейност няма как да получите платен отпуск от работодателя.

  Поздрави.
 • Това означава че ще трябва да чакам 8 месеца и след това ще мога да ползвам отпуск?
  Ако е така тогава или ще ползвам болничен или ще напусна, понеже ще се женя и няма как да не отсъствам, не върви някакси да кажа на булката да ме изчака 8 месеца за да идем на меден месец... според мен тази точка от закона не е правилна, а вие как мислите?
 • Вие вече имате 8 месеца общ трудов стаж и можете да ползвате платен отпуск. Разпоредбата гласи "При постъпване на работа за първи път работникът или служителят може да ползва платения си годишен отпуск, когато придобие най-малко 8 месеца трудов стаж", а вие вече го имате, тъй като се гледа общият трудов стаж.

  Имате право и на платен отпуск при встъпване в граждански барк:
  Чл. 157. (1) Работодателят е длъжен да освобождава от работа работника или служителя:
  1. при встъпване в брак - 2 работни дни;

  Поздрави!
 • Е това не го знаех, благодаря!
  Поздрави!
 • Здравейте.
  Правото на платен годишен отпуск се погасява при прекратяване на ТД при съответния работодател. От това следва, че при работодател 1 и 2 Ви се полагат обезщетения по чл.224,ал.1 от КТ.Това правило важи и в случаите, когато нямате 8 месеца трудов стаж ! При работодател 3 може да ползвате платения си годишен отпуск след като се договорите за размера му.Може в пълен размер, може пропорционално на отработеното от Вас време.
  kazimirc4
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->